Barna Tánczos în emisiunea Pe scurt din București: elaborăm un act normativ care are în vedere protecția vieții omenești și totodată ocrotirea urșilor.

Barna Tánczos în emisiunea Pe scurt din București: elaborăm un act normativ care are în vedere protecția vieții omenești și totodată ocrotirea urșilor.

”Lucrăm la un proiect de ordonanță de urgenţă conform căruia, în funcție de gravitatea situației, urșii agresivi care atacă pe teritoriul localităților, să poată fi tranchilizați și relocați sau împușcați de o echipă formată de jandarmi și vânători, în 24 ore după ce se semnalează prezența ursului” – a declarat Barna Tánczos.

În cea de-a 16-a ediție a emisiunii informative Pe scurt din București, ministrul mediului, apelor și pădurilor Tánczos Barna vorbește despre această propunere de act normativ, dar și despre pagube provocate de inundații, despre tranziția verde, despre programele rabla, respectiv despre finanțări adoptate pentru fermieri.

Pe baza datelor din luna iunie, sunt înregistrate chiar și 30-40 de alerte pe zi la 112 din cauza atacurilor urșilor. Aproape că nu trece zi fără să auzim de victime umane. În ultimele zile, atacurile urșilor s-au soldat cu mai multe victime în Ținutul Secuiesc. Medicii au luptat pentru viața unui bărbat rănit din Săcel timp de șase ore, la Spitalul de Urgență din Miercurea Ciuc. ”Această tragedie este, de asemenea, un semnal clar că nu mai putem aștepta: este tot mai urgent să acționăm imediat în cazul urșilor periculoși. Trebuie să permitem o intervenție imediată prin adoptarea unui cadru legal în acest sens. Nu am crezut niciodată că sarcina ministerului va fi să salveze vieți omenești. Totuși, odată cu înmulțirea atacurilor de urși, aceasta a devenit preocuparea noastră principală în aceste zile. Să fie foarte clar pentru toată lumea: nu este nimic mai important decât viața unui om” – a afirmat Barna Tánczos.

Dacă e prima vizită a unui urs în localitate, se începe cu o alungare a animalului. Dacă se constată că se repetă vizitele, trebuie să se treacă la tranchilizare și relocare, iar dacă animalul devine periculos, atacă, e agresiv, atunci singura soluția va fi de „extragere” prin împușcare.

Ministrul a subliniat: îi înțelege și pe cei pentru care ursul nu este un pericol, ci un exemplar frumos de animal sălbatic, însă ca membru al guvernului, sarcina și responsabilitatea  lui  este să îi protejez pe oamenii din cele 13 județe care sunt în pericol. Tánczos a accentuat faptul că sunt din ce în ce mai mulți cei care conștientizează gravitatea situației, atât la nivel parlamentar, cât și la nivelul guvernului. ”Săptămâna aceasta am avut ședință cu cei implicați direct – reprezentanții primăriilor, asociațiilor de vânătoare și asociațiilor fermierilor –, și totodată am convocat întâlnire de lucru și cu reprezentanții organizațiilor neguvernamentale pentru protecția mediului, cu activitate relevantă în conservarea și managementul speciilor protejate, în special a ursului brun. La întâlnire au participat reprezentanții ONG-urilor WWF Romania, ACDB, Milvus, Coaliția Natura 2000 și Conservation Carpathia, cărora am prezentat intențiile ministerului. Vom elabora un act normativ care are în vedere protecția vieții omenești și totodată ocrotirea urșilor.

 

Emisiunea poate fi accesată pe:

pe aceeași temă

Hírlevél