Constituirea Delegației Parlamentului României la ICE-DP pentru legislatura 2020-2024

Constituirea Delegației Parlamentului României la ICE-DP pentru legislatura 2020-2024

Preşedintele Comisiei pentru Politică Externă a Camerei Deputaţilor, doamna Biro Rozalia-Ibolya, în calitate de șef al Delegației Parlamentului României la ICE-DP, a prezidat marți, 13 aprilie, la Palatul Parlamentului, ședința de constituire a Delegației, pentru legislatura 2020-2024.  Au fost prezenți deputații Sebastian Burduja (PNL), Sebastian-Ilie Suciu(AUR), Cristian-Daniel Ivănuță(AUR), Valentin-Ilie Făgărășian(PNL), Radu Panait(USR) și senatorul Ion-Dragoş Popescu(USR).

Președintele Comisiei pentru Politică Externă a Camerei Deputaților, deputatul UDMR, Biro Rozalia-Ibolya, a salutat prezența membrilor Delegației Parlamentului României la ICE-DP și a subliniat că dimensiunea parlamentară este unul dintre pionii de bază ai organizației și unul dintre atuu-urile acestui format de cooperare.

„Dimensiunea Parlamentară reprezintă, alături de cea Guvernamentală şi de cea de Afaceri, unul dintre cei trei piloni ai Inițiativei Central-Europene (ICE). Mă bucur mult că ați ales să faceți parte din această structură, care ne va oferi șansa să reprezentăm România într-un cadru interparlamentar mai larg. Prin acest cadru  avem oportunitatea de a aduce în atenție proiecte regionale cu un impact pozitiv asupra cetățenilor, infrastructurii, mediului de afaceri, dar și instituțiilor culturale”, a subliniat Președintele Comisiei pentru Politică Externă.

Doamna Biro Rozalia-Ibolya a prezentat activitatea Adunării, modul de lucru și obiectivele principale și a precizat că „Acțiunea ICE în perioada 2021-2023 va avea drept obiective majore sprijinirea integrării europene a statelor membre și promovarea unei dezvoltări sustenabile la nivel regional. Diplomația multilaterală și cooperarea în cadrul proiectelor comune reprezintă instrumente valorase pentru îndeplinirea obiectivelor ICE. Sunt vizate două mari domenii, respectiv stimularea creșterii economice într-o manieră ecologică și construirea unor societăți echitabile” și a subliniat faptul că „liniile de finanțare se vor deschide pentru proiecte care se încadrează în domeniile stabilite prin planul de acțiune”.

În cadrul ședinței a fost discutată și repartizarea membrilor Delegației în cadrul Comisiilor ICE-DP și au fost prezentate unele inițiative pentru facilitarea comunicării și colaborării dintre membrii delegației- ședințe trimestriale- precum și activități viitoare pe agenda delegației, respectiv cel puțin o reuniune a Comisiei generale pentru probleme economice, organizată de Parlamentul României. Având în vedere faptul că în 2019 doamna Biro Rozalia-Ibolya a fost aleasă Președinte al Comisiei generale pentru probleme economice, anul acesta se va organiza cel puțin o reuniune a Comisiei, cu participarearea celor 17 țări membre ale ICE-DP, care sunt: Albania, Belarus, Bosnia şi Herțegovina, Bulgaria, Cehia, Croația, Italia, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Muntenegru, Polonia, România, Serbia, Slovacia, Slovenia, Ucraina şi Ungaria. Nouă dintre acestea sunt membre ale UE şi douăsprezece sunt membre ale NATO, fiind singurul format de cooperare care include și state din afara forului comunitar.

La ședința de constituire a Delegației pentru legislatura 2020-2024 au mai fost abordate probleme care vizează consolidarea cooperării cu structurile ICE - o întalnire bilaterală cu Președintele ICE DP, promovarea activității ICE, aprofundarea cunoașterii oportunităților de finanțare. Următoarea întâlnire a Delegației va avea loc în prima jumătate a lunii mai.

pe aceeași temă

Hírlevél