Declarație - Conferința Tineretului Maghiar din România – MIÉRT

Declarație - Conferința Tineretului Maghiar din România – MIÉRT

Conferința Tineretului Maghiar din România – MIÉRT este împotriva oricărei activități care are scopul de a umili și intimida un grup etnic, ori care instigăla violență împotriva membrilor acelui grup.

Considerăm că faptele lui István Csomortányi, președintele reales al Partidului Popular Maghiar din Transilvania – PPMT, sunt profund ofensatoare, întrucât în 2003, împreună cu patru colegi de-ai săi, a folosit un mod de salutare scandalos, care evocă într-un mode dezaprobator perioada cea mai neagră din istoria Europei, întînândastfel memoria a milioane de victime ale Holocaustului.

Faptul că această fotografie a devenit virală nu este rezultatul unui joc politic intern, nici al unei editări digitale, ci este dovada acceptării acestei conduite sau chiar ridiculizarea acesteia de către membrii partidului.

Modul în care conducerea PPMT încearcă să mușamalizeze întreaga situație este trist și umilitor. După ce au încercat să găsească și să pedepsească pe cei care au realizatfotografia, József Bálint, președintele filialei PPMT Covasna a comparat gestul lui Csomortányi cu un răspuns la întrebarea: „Băieți, cine vrea o bere?”.

Relațiile bune între majoritate și minoritate sunt vitale maghiarilor din România. Este inacceptabil ca în 2019 un lider politic, indiferent de etnie, să nu condamne salutul nazist, ci să îl considere un gest amuzant.

Este absolut inacceptabil ca președintele PPMT/ EMNP, în timp ce se autointitulează un militant al drepturilor minorităților maghiare, să ataceîntr-un mod absolut dezgustător alte minorități etnice. El încearcă să ne convingă de faptul că intoleranța este un lucru acceptabil, lipsa de respect față de celălalt este o mândrie și că tragedia unei nații este nostim. Nu putem să acceptăm așa ceva!

Conferința Tineretului Maghiar din România invită toate persoanele publice, partidele politice, organizațiile non-guvernamentale și bisericile să se delimiteze de acțiunile acestui personajnereprezentativ pentru cei etnicii maghiari din România.

Îl rugăm repectuos pe d-ul István Csomortányi de a-și cere scuze în mod public tuturor persoanelor care se simt ofensate și rănite de acțiunile sale și de a-și da demisia din conducerea PPMT, fără a compromita în viitor aprecierea maghiarilor din România.

 

Conducerea Conferiței Tineretului Maghiar din România – MIÉRT

Odorheiu Secuiesc, 30. septembrie 2019.

pe aceeași temă

Hírlevél