Discursul președintelui UDMR Kelemen Hunor cu ocazia Zilei Maghiarilor de Pretutindeni, 15 Martie

Discursul președintelui UDMR Kelemen Hunor cu ocazia Zilei Maghiarilor de Pretutindeni, 15 Martie

Permiteți-mi ca, înainte de toate, să-i mulțumesc domnului primar pentru că este alături de noi. Doresc să le mulțumesc, de asemenea, domnului președinte Klaus Iohannis și premierului Nicolae Ciucă pentru mesajele transmise de 15 Martie.

Este vorba despre două mesaje importante.

Stimați sigheteni!

Astăzi sărbătorim libertatea! Cea de-a 174-a aniversare a Revoluției din 1848-49. Comemorăm și sărbătorim eroii Revoluției și faptele lor, ne afundăm în istorie și rezumăm lecțiile acesteia ce sunt valabile până în ziua de azi.

Doamnelor și domnilor!

1848 a fost un punct de cotitură în destinul națiunii maghiare, un reper între trecut și viitor: a fost ruptura cu opresiunea și acțiunea pentru ca libertatea să nu rămână un vis, ci să devină o realitate.

Așa cum părea firesc atunci, este firesc și acum: libertatea este starea naturală a omului. Iar libertatea presupune fraternitatea, deoarece oamenii nu pot fi liberi decât împreună. Comunitățile pot trăi libere doar împreună, împreună și nu unele împotriva altora.

Un exemplu bun pentru asta sunt Petőfi, Kossuth, Széchenyi și Batthyányi. Au gândit atât de multe lucruri diferit și au căzut de acord în atât de puține lucruri încât ar fi dificil să le enumerăm pe toate. Cu toate acestea, lupta pentru libertate i-a adus împreună în aceeași tabără. Iubirea de libertate, respingerea opresiunii, lupta nobilă pentru libertatea națiunii au fost capabile de a depăși toate celelalte dispute.

Pe lângă fraternitate, libertatea presupune și egalitate. Egalitate de tratament, egalitate în fața legii, șanse egale de a trăi liber. Și toate acestea presupun inviolabilitatea demnității umane, sfințenia demnității umane.

Dragi prieteni!

Acestea au fost ideile și valorile de bază a secolului al 18-lea și al 19-lea.

Nu este exagerat să spunem că aceste idei nu și-au pierdut actualitatea. Ele sunt încă faruri pentru popoare și națiuni. Dragostea pentru libertate nu va dispărea, nu va fi niciodată doar o exponată de muzeu. Istoria nu s-a încheiat și nu se va încheia!

Într-o țară vecină se duce un război crunt. Sfidând dreptul internațional, numeroasele acorduri internaționale, moralitatea de bază și bunul simț, Rusia a invadat Ucraina.

Pe de o parte sunt opresorii, cei care, în locul argumentelor, rațiunii, a diplomației au ales armele. Moartea în loc de viață, suferința în loc de bunăstare, distrugerea în loc de dezvoltare, opresiunea în loc de libertate.

De cealaltă parte sunt cetățenii ucraineni, cei care au ales libertatea, libertatea individuală și a comunității, și sunt gata să înfrunte chiar și moartea pentru asta. Sunt gata să lupte împotriva asupritorilor, să reziste, pentru că ei cred cu tărie că niciunui popor nu ar trebui să-i fie impus de un alt popor ce mod de viață ar trebui să aleagă, ce cale ar trebui să urmeze.

Niciun popor, nici unul, nu are dreptul de a priva un alt popor de libertate. Și niciun stat, dar niciun stat, nu a primit dreptul de a invada existența unui alt stat, de a-i ocupa teritoriul și de a ucide populația civilă.

Sute de mii de oameni se refugiază din calea războiului în țara noastră, căutând speranță, o cale de scăpare și salvare. Femei și copii, săraci și bogați, fug împreună, crezând împreună că, mai devreme sau mai târziu, se vor întoarce în țara lor natală.

În vreme de pace, avem tendința de a crede că războiul, așa cum îl știm din istorie, este un lucru din trecut, o problemă încheiată. Recent, rachete rusești au fost lansate spre Ivano-Frankivsk. Această localitate este mai aproape de aici decât Clujul, dar nici Kievul nu este mult mai departe decât Bucureștiul.

Doamnelor și domnilor!

În aceste clipe realizăm cât de fragilă este libertatea. În aceste clipe vedem și simțim nu doar că trebuie să ne luptăm neîncetat pentru libertate, dar trebuie să fim capabili să și păstrăm, să protejăm și să apărăm această idee fragilă și profundă.

Astăzi, vedem și simțim aproape pe propria noastră piele că istoria omenirii se repetă în toate privințele. Nu se poate întoarce din drumul său sângeros și, deși a adus zeci de ani de pace și dezvoltare generațiilor de popoare din regiune, acum este amenințată, din nou, de un criminal, un om josnic, care este capabil să pornească singur un război.

Astăzi, trebuie să constatăm că natura umană nu s-a schimbat. Poate că, pentru o vreme, este capabilă să se prefacă mai bine ca în trecut, dar vedem, cu amărăciune, că dorința de a oprima, instinctul de subjugare, nevoia diabolică de a ucide și de a distruge iese din nou la suprafață, preluând controlul.

Și mai vedem, dragi prieteni iubitori de libertate, că nu este posibil să eradicăm din natura umană dorința nestăvilită de libertate, nu putem accepta nedreptatea, opresiunea. În om trăiește neîncetat dorința și valoarea cea mai nobilă, de natură divină: să trăiască liber în demnitate. Afirmarea vieții în fața distrugerii.

Astăzi, cetățenii Ucrainei luptă pentru libertate!

Toți oamenii iubitori de libertate sunt alături de ei astăzi. Ei sunt de partea libertății. Sunt împotriva agresorului, împotriva invaziei rusești. Și noi facem același lucru. Astăzi, aceasta este singura conduită corectă.

Am învățat din istorie că nici securitatea, nici prosperitatea, nici libertatea nu au venit vreodată din Est. Noi, est-europenii, nu am primit niciodată libertate de la ruși. Nici în 1848 și nici mai târziu.

Am învățat, de asemenea, că o minoritate națională este cea care pierde în orice război. Oricum, nu există învingători în război.

Astăzi, sărbătorim izbucnirea Revoluției din 1848, dar ne gândim imediat și la eșecul acesteia. Armata țaristă rusă a jucat un rol cheie în zdrobirea Revoluției. Pentru a folosi retorica propagandei de război de astăzi: Petőfi Sándor, care a comis un act terorist scandalos, a fost ucis pe câmpul de luptă de la Albești de către un soldat eroic al armatei rusești de eliberare.

Dragi prieteni!

Trebuie să vorbim și despre comunitatea noastră.

Acum e timpul – a scris Petőfi Sándor în poezia ”Cântul Național”. Această concluzie este adevărată și în primăvara anului 2022.

Deși nu libertatea noastră este în joc, știm că, astăzi, luptătorii pentru libertate din Ucraina apără națiunile de la vest de ei - inclusiv pe noi.

Acum e timpul, e timpul să ne unim, acum mai mult ca niciodată. Acum este momentul să ne susținem reciproc: pe ucraineni, pe maghiarii din Ucraina Transcarpatică, pe români, pe fiecare cetățean care suferă din cauza războiului.

Libertatea comunității noastre nu este în pericol astăzi. Sarcina noastră este de a apăra siguranța comunității noastre, de a apăra libertatea fără de care nu există viață demnă de a fi trăită.

Mulțumită maghiarilor din Transilvania, UDMR s-a întărit în urma recentelor alegeri. Datorită determinării și sprijinului comunității maghiare, Uniunea se află acum la guvernare. Influența noastră asupra chestiunilor țării este mai mare astăzi decât acum trei ani, când am sărbătorit ultima dată în număr atât de mare ziua de 15 Martie.

Nu am stat degeaba în cele 15 luni ce au trecut de la alegeri. Ne-am angajat într-un program de dezvoltare cum nu a mai văzut țara de mult timp: să ne consolidăm localitățile și să creăm condiții de viață mai bune pentru oamenii care locuiesc acolo.

Și, rând pe rând, satele și orașele locuite de maghiari își recapătă simbolurile comunitare.

Suntem încă departe de sfârșit, dar începutul a fost unul puternic și ar trebui să fim mândri, chiar dacă știm că, de la Revoluția din 1989 încoace, nu a existat încă niciun Guvern de coaliție care să fi avut un mandat de patru ani.

Suntem în fața unor provocări serioase.

Câți maghiari vor fi înregistrați în România va determina statutul comunității noastre în următorii zece ani. Ponderea noastră va fi determinată de numărul de oameni care își asumă identitatea noastră etnică, lingvistică și confesională, de numărul de oameni care își asumă identitatea maghiară. Acum este momentul și pentru asta, în următorii zece ani nu va mai fi un alt recensământ. Prin urmare, fac apel la toți maghiarii din Transilvania să participe la recensământ. Haideți să arătăm cât de mulți suntem!

În ultimii 12 ani, Guvernul maghiar a fost alături de comunitatea noastră. Peste două săptămâni, ne vom confrunta cu o decizie importantă: miza alegerilor este ca actualul Guvern să își continue munca la conducerea Ungariei. Așadar, acum este momentul să ne facem cunoscută voința. Îi îndemn pe toți să voteze – să nu decidă despre noi fără noi.

Dragi prieteni!

Războiul din vecinătatea noastră nu numai că își lasă amprenta, dar definește și modul în care sărbătorim astăzi. Nu există nicio îndoială că sărbătoarea este umbrită de anxietate.

Nu știm cât va dura acest război. Poate dura săptămâni, poate dura luni de zile. Prin urmare, trebuie să fim pregătiți, pe de o parte, să primim refugiați și, pe de altă parte, să ne asigurăm că niciuna dintre comunitățile noastre nu cade victimă nici psihozei războiului, nici propagandei de război.

Și asta este ceea ce cer tuturor, ceea ce îi îndemn pe toți să facă, pe cât posibil, rămânând calmi, să privim înainte și să încercăm să facem tot ceea ce putem face, fiecare acolo unde este.

Noi muncim pentru a menține cetățenii acestei țări în siguranță. Muncim pentru a ne păstra libertatea.

Occidentul global trebuie să rămână unit astăzi. Numai atunci vom avea o șansă de a opri Rusia, de a pune capăt luptei împotriva războiului și vărsării de sânge fără sens a președintelui Putin.

Solidaritatea și respectul față de propria noastră libertate cer, de asemenea, ca prioritatea noastră acum, în aceste zile și săptămâni dificile, să fie aceea de a ajuta.

În pofida vremurilor grele, sunt optimist. Am văzut cu toții cum a reacționat majoritatea covârșitoare a comunității noastre, iar această solidaritate este exemplară.

Am văzut și am simțit că dorința de libertate a oamenilor este de nezdruncinat. Și știm, din istorie, că asupritorul nu poate câștiga niciodată, el va pierde întotdeauna.

De aceea, să spunem din nou, cu curaj și mândrie: trăiască tinerii revoluționari, trăiască comunitatea noastră iubitoare de libertate!

pe aceeași temă

Hírlevél