Ministerul Dezvoltării adoptă normative noi în domeniul construcțiilor după 19 ani

Ministerul Dezvoltării adoptă normative noi în domeniul construcțiilor după 19 ani

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației adoptă noi reglementări privind construcția de creșe. În 2002 au fost modificate regulile privind construcția de locuințe, de atunci nu a fost actualizată nicio prevedere privind construcțiile – a declarat Cseke Attila. Ministrul dezvoltării a subliniat: a fost nevoie de noi reglementări, pentru că normativa în vigoare de 24 de ani nu reflecta realitatea de astăzi. ”Noua reglementare va fi mai simplă, mai ușor de aplicat, și va garanta creșe sigure în caz de incendiu.

Ministerul Dezvoltării va demara, încă în acest an, construcția noilor creșe conform Programului de Guvernare, astfel a fost necesară și urgentă actualizarea normativelor din acest domeniu. Scopul este să construim creșe moderne, pe baza unor reglementări moderne”, a spus Cseke Attila.

Reglementările în vigoare, de 79 de pagini, au fost reduse la 28, și acordă posibilitatea – cu respectarea tuturor criteriilor și prevederilor – amplasării creșelor în cadrul unor clădiri de birouri, acolo unde numărul de angajați și copii justifică acest lucru. „Scopul este de a încuraja natalitatea și de a ajuta tinerele mame în revenirea pe piața forței de muncă”, a conchis ministrul. Pe lângă elementele specifice legate de urbanism, arhitectură, rezistență și securitate, noua reglementare va conține prevederi privind eficiența energetică din surse regenerabile.

Totodată, noua reglementare va asigura 5-10 mp/copil spațiu de joacă în aer liber, un cabinet medical de cel puțin 16 mp în clădire, și cel puțin 8 mc de aer/copil în fiecare spațiu de joacă și dormitor. Noua reglementare va intra în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial.

pe aceeași temă

Hírlevél