Noi reglementări privind construcția școlilor mai sigure și mai moderne

Noi reglementări privind construcția școlilor mai sigure și mai moderne

Ministerul Dezvoltării a actualizat reglementările în vigoare de 25 de ani privind construcția școlilor și liceelor – anunță Cseke Attila, ministrul dezvoltării, lucrărilor publice și administrației.

”Noile normative prevăd reglementări mai simple, dar care au în vedere siguranța elevilor, condiții moderne în școli și clădiri prietenoase cu mediul”, a declarat ministrul dezvoltării, Cseke Attila.

Necesitatea revizuirii vechii reglementări tehnice a rezultat ca urmare a problemelor identificate la nivel național în ceea ce privește infrastructura educațională din punctul de vedere al condițiilor igienico-sanitare și de funcționare, al schimbărilor sociale, tehnologice și normative recente din domeniul educației, dar și cele privind dezvoltarea localităților și regimul de proprietate al terenurilor.

Noile reglementări au 95 de pagini față de cele aproape 200 în vigoare și vizează și construirea unor structuri care nu erau cuprinse în normativele în vigoare, ca, de exemplu, laboratoarele de informatică.

Cseke Attila a amintit că Ministerul Dezvoltării, ca instituție de resort privind elaborarea și actualizarea normativelor, ghidurilor și metodologiilor de proiectare, a inițiat, pe parcursul anului 2021, reactualizarea normativelor de proiectare, a ghidurilor, metodologiilor perimate, majoritatea datând din anii ’90. Astfel, anul trecut s-a actualizat și s-a publicat normativul de proiectare pentru creșe, iar anul acesta sunt în lucru alte normative de proiectare, printre care și reglementările privind construcția grădinițelor, a spitalelor, policlinicilor și dispensarelor sau cea a parcajelor. 11 dintre noile propuneri sunt publicate în dezbatere publică pe pagina Ministerului Dezvoltării.

Normativul privind proiectarea, realizarea și exploatarea construcțiilor pentru școli și licee a fost publicat, astăzi, în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 604, și intră în vigoare în termen de 30 de zile de la publicare.

pe aceeași temă

Hírlevél