Senatul a adoptat modificarea legii privind alegerile parlamentare

Senatul a adoptat modificarea legii privind alegerile parlamentare

Senatul a dezbătut și votat astăzi propunerea legislativă privind modificarea legii care reglementează organizarea alegerilor parlamentare. Având în vedere situația epidemiologică, proiectul de lege conține prevederi similare celor adoptate pentru alegerile locale, ca de exemplu depunerea unui număr mai mic de semnături, în format electronic.

„UDMR a propus o serie de amendamente, datorită cărora plenul Senatului a dezbătut astăzi un proiect legislativ considerabil mai bun decât cel inițial. Legiuitorii Uniunii vor susține aceste amendamente și în timpul lucrărilor din comisiile de specialitate ale Camerei Deputaților, în vederea obținerii unui proces electoral echitabil și transparent, care nu lasă loc pentru abuzuri” – a arătat liderul grupului UDMR din Senat, Cseke Attila.

Proiectul de lege inițial prevedea posibilitatea, ca urna mobilă să poată fi utilizată și după ora 21.00.  „Considerăm că această prevedere ar fi permis abuzul electoral, motiv pentru care Senatul, la propunerea UDMR, a abrogat această prevedere” – a arătat senatorul UDMR Császár Károly, membru al Comisiei juridice a Senatului.

Császár Károly a adăugat: o altă propunere făcută de UDMR reglementează condițiile în care se poate prelungi orarul secțiilor de votare. Inițial proiectul de lege prevedea posibilitatea prelungirii funcționării secțiilor de votare de către președintele acesteia până la ora 23.59, în cazul în care acesta constata, la ora 21.00, că mai sunt alegători în fața secției care nu și-au exercitat dreptul de vot. Potrivit modificării propuse de UDMR și adoptate de comisie, prelungirea orarului secției de votare poate fi propusă de doi membri ale acesteia, și numai până când toți care se aflau la rând pentru a vota la ora 21.00 își exercită dreptul de vot, cel târziu până la miezul nopții.

Proiectul de lege urmează să fie dezbătut și votat în plenul Camerei Deputaților, și poate intra în vigoare după un eventual vot favorabil și promulgarea de către șeful statului.

pe aceeași temă

Hírlevél