UDMR propune acordarea unui ajutor de stat pentru proprietarii de terenuri forestiere afectați de calamități naturale

UDMR propune acordarea unui ajutor de stat pentru proprietarii de terenuri forestiere afectați de calamități naturale

Proprietarii de păduri ar putea beneficia de despăgubiri sub forma unui ajutor de stat, în cazul daunelor provocate de doborâturi, incendii sau alte calamități naturale, dacă, după votul favorabil de astăzi din Senat, și Camera Deputaților adoptă propunerile legislative formulate de UDMR.

Cel de-al doilea proiect de lege adoptat astăzi de Senat, în calitate de prima Cameră sesizată a Parlamentului, prevede posibilitatea exploatării, în termen de cel mult 15 zile de la declararea calamității, a materiei lemnoase care rezultă din produsele accidentale: arbori căzuți în urma unei vijelii, de exemplu. 

 „Procedura de aprobare a exploatării arborilor căzuți în urma furtunilor sau a cantităților mari de zăpadă s-a dovedit a fi prea birocratică, durează de cele mai multe ori luni de zile”, a arătat senatorul UDMR, Tánczos Barna. Vicepreședintele Comisiei pentru agricultură a Senatului a adăugat că proiectul de lege adoptat astăzi a fost necesar deoarece materialul lemnos căzut și lăsat neexploatat pentru o perioadă lungă de timp poate contamina pădurea sănătoasă. Îndepărtarea arboretului căzut trebuie să înceapă imediat după constatarea doborâturilor de către autorități, a subliniat senatorul. 

Legiuitorul UDMR a spus: ”Senatul a făcut astăzi un pas important pentru despăgubirea proprietarilor de terenuri forestiere. Căderea arborilor din cauza calamităților naturale poate provoca pagube uriașe. Din acest motiv am elaborat o propunere legislativă care prevede posibilitatea acordării mai multor forme de compensații reprezentând contravaloarea serviciilor de exploatare, a costurilor de replantare sau a pierderii de venit generate de calamități naturale și fenomenele meteorologice nefavorabile”.

pe aceeași temă

Hírlevél