Winkler: Trebuie regăsite solidaritatea europeană și acțiunea comună în fața pericolelor

Winkler: Trebuie regăsite solidaritatea europeană și acțiunea comună în fața pericolelor

În plină criză provocată de pandemie, prioritatea UE o reprezintă viața și sănătatea oamenilor, însă pentru a avea rezultate trebuie regăsite solidaritatea europeană și acțiunea comună în fața pericolelor, susține europarlamentarul Iuliu Winkler (UDMR, PPE) în explicația de vot privind aprobarea măsurile financiare de urgență din cadrul Inițiativei pentru investiții în răspunsul la pandemia de COVID-19. Iuliu Winkler mai arată, în explicația sa de vot, că prima urgență este combaterea epidemiei, consolidarea sistemelor de sănătate publică și o cooperare coordonată între sistemele sanitare.

”Nimic nu este mai prețios decât viața și sănătatea oamenilor. Trebuie însă să vedem clar că salvarea economiilor este la fel de urgentă. Suntem deja presați de evoluția fulgerătoare a crizei economice. De aceea, toate provocările trebuie confruntate simultan. Trebuie de pe acum să concepem politicile publice care vor relansa UE după pandemie. În acest efort, PE trebuie să-și manifeste pe deplin inițiativa”, a precizat deputatul european al UDMR.

Winkler consideră extrem de importantă adoptarea de către PE a inițiativei prin care statele membre vor avea acces la 37 de miliarde de euro pentru a sprijini cetățenii, întreprinderile și sistemele de sănătate. El a mai spus că la fel de importante sunt și celelalte două decizii ale legislativului european legate de criza din domeniul transportului aerian și de majorarea la 800 de milioane de euro a Fondului de solidaritate al UE. ”Toate aceste decizii sunt necesare, dar insuficiente. Primele măsuri de criză ale UE au fost necoordonate, arătând că instituțiile europene sunt nepregătite și că informația necesară unui răspuns imediat nu a fost la dispoziția acestora. Zilele trecute, am fost martorii unor decizii contradictorii, chiar haotice, luate de statele membre. Solidaritatea europeană s-a evaporat cu desăvârșire”, a mai afirmat Winkler.

El și-a exprimat speranța că toate acestea se vor schimba fundamental și imediat. ”Sper că Parlamentul European, care a organizat o sesiune plenară în cele mai grele condiții logistice, asigurând posibilitatea unei majorități covârșitoare a deputaților să voteze de la distanță, va reuși, începând chiar de mâine, să readucă în realitate nevoia de solidaritate și acțiune comună. Pandemia a generat o criză de sănătate publică, dar și o criză economică și una socială. Viața cetățenilor este pusă în pericol în toate statele membre, economiile europene vor intra în recesiune severă, iar problemele sociale vor escalada. Perpetuarea discordiei ne pune în fața pericolului destrămării construcției europene. De aceea, răspunsul UE la criză trebuie să fie în primul rând un răspuns politic. Trebuie regăsite solidaritatea europeană și acțiunea comună în fața pericolelor. Cred cu tărie că prioritatea acțiunilor de urgență trebuie să fie oamenii, familiile și locurile de muncă. Acestea sunt și prioritățile pe care UDMR le promovează. Soluțiile de combatere a crizelor multiple trebuie formulate la nivel european, dar trebuie implementate la nivelul regiunilor în așa fel încât beneficiarii acțiunii europene să fie oamenii”, a mai spus Winkler în explicația sa de vot.

pe aceeași temă

Hírlevél