Zece ani de deschidere, zece ani de parteneriat, zece ani de profesionalism - La Mulţi Ani Conferinţei Tineretului Maghiar din România

Zece ani de deschidere, zece ani de parteneriat, zece ani de profesionalism - La Mulţi Ani Conferinţei Tineretului Maghiar din România

Circa 1500 de tineri din Transilvania au participat la aniversarea celor 10 ani de existenţă a Conferinţa Tineretului Maghiar din România organizaţie parteneră a UDMR. La evenimentul desfăşurat în 20 aprilie la Odorheiu Secuiesc, alături de tinerii membrii ai filialelor locale şi judeţene a CTMRR s-au aflat şi reprezentanţii UDMR.  

Bodor László preşedintele CTMR a reflectat în discursul său asupra realizărilor obţinute prin eforturi comune de-alungul celor 10 ani de existenţă: „gândirea şi acţiunea comună din ultimul deceniu ne-a adus azi aici pe mulţi dintre noi, la organizarea celei mai mari zile de naştere a unei organizaţii de tineret din istoria Românei moderne. Dragi prieteni, pentru mine cel mai important aspect al acestei zile este faptul că ne aflăm aici împreună: membrii vechi şi noi ai CTMR, miniştri şi activişti, secretari de stat şi lideri ai consiliilor teritoriale. E bine să vedem că peste o mie de tineri din toate judeţele Transilvaniei se află aici şi constatăm împreună rezultatele curajului şi consecvenţei noastre: Conferinţa Tineretului Maghiar din România”. În cuvântul său de deschidere  Bodor a subliniat: Delegaţii CTMR sunt prezenţi în structurile de conducere centrale, judeţene şi locale ale UDMR. Nu unul sau două persoane, ci mulţi sunt cei care ne reprezintă, însă esenţa succesului nu se află în cifre, ci în faptul că suntem acasă aici şi muncim împreună pentru Transilvania”.  

Seara de gală a fost deschisă de preşedintele organizaţiei Conferinţei Tinerilor din Odorhei, Antal Lóránd: „Rolul tineretului în societate reprezintă nivelul său de democratizare” – este de părere liderul local al organizaţiei. Urmându-l, primarul oraşului Odorheiu Secuiesc, Bunta Levente a afirmat că „tinerii ne-au învăţat că prin parteneriat se poate ceda în linişte şi pace puterea către noile generaţii”

Borboly Csaba, fostul preşedinte al CTMR, actualmente preşedinte al Consililui Judeţean Harghita, a  precizat în discursul său festiv că „CTMR a oferit mult maghiarimii din Transilvania: mulţi dintre liderii de acum provin din rândul tinerilor entuziaşti ai organizaţiei. Totodată liderul de succes este cel care ştie să predea ştafeta celor care vor asigura un viitor mai frumos următoarelor generaţii”.

După acest moment liderii politici ai UDMR au salutat aniversarea a 10 ani de la înfiinţarea CTMR. Secretarul General, Kovács Péter, preşedintele fondator al CTMR a vorbit despre importanţa parteneriatului dintre CTMR şi UDMR: „UDMR nu a semnat un parteneriat cu sine însuşi, ci cu CTMR, o organizaţie de tineret puternică şi activă. Azi putem demonstra rezultatele unei colaborări de un deceniu, iar peste câteva săptămâni, la 10 iunie vom proceda la fel, câştigând prin forţele noastre unite alegerile locale.”

Vicepreşedintele politic al UDMR Borbély László a salutat aniversarea a 10 ani de existenţă ai CTMR. Politicianul a lăudat activitatea organizaţiei pentru rezultatele sale temeinice din aceşti ani, sublniind totodată că UDMR are mereu în vedere interesele tinerilor şi îi sprijină pe aceştia, deoarece ei reprezintă viitorul. „Prin derularea programului rabla am scos din circulaţie autoturismele cu vechimea de peste 10 ani. CTMR nu se va afla nici peste 50 de ani pe platforma de reciclare a vechiturilor deoarece este ecologică, dispusă mereu la regenerare, având un rol esenţial în solidarizarea tinerilor maghiari”  -  afirmat vicepreşedintele politic al UDMR.


Preşedintele UDMR Kelemen Hunor a adresat un mesaj video cu ocazia aniversării a zece ani de la înfiinţarea CTMR, prin care a asigurat tineretul de sprijinul continuu al UDMR: parteneriatul cu CTMR consolidează atât poziţia Uniunii cât şi cea a Conferinţei Tinerilor Maghiari. Acest fapt este confirmat şi de ponderea prezenţei tinerilor pe listele UDMR pentru alegerile locale „Am încredere că mai multe sute candidaţi tineri  şi cu experienţă vor fi prezenţi în structurile administraţiilor locale şi judeţene, deoacere relaţia dintre UDMR şi CTMR ne consolidează poziţiile.” – a spus în mesajul său înregistrat preşedintele UDMR, Kelemen Hunor.  

Responsabilul pentru relaţii externe al CTMR, Kovács Richárd este de părere că organizaţiile afiliate CTMR poartă însemnele valorice ale parteneriatului, deschiderii şi profesionalismului, indispensabile pentru calitatea de membru cu drepturi depline al aripii tinere a PPE: ”Locul CTMR este în Europa, în organizaţia de tineret al PPE (YEPP)” – a subliniat Richard Kovacs. În calitatea de reprezentant al organizaţiei de tineret al PPE, preşedintele Dömötör Csaba a confirmat printr-un mesaj video înregistrat, faptul că Europa are nevoie de CTMR, forul prin intermediul căruia tinerii maghiari din Transilvania îşi pot face auzită vocea în instituţii UE.  
 
Europarlamentarul Winkler Gyula vorbit celor prezenţi despre importanţa aspectelor referitoare la tineret, cuprinse în planul de dezvoltare economică Transilvania 2020. Europarlamentarul Sógor Csaba a afirmat în discursul său, că pentru a-şi făuri un viitor durabil şi de succes, tineretul maghiar din Transilvania trebuie să-şi însuşească cunoştinţele a cel puţin patru limbi de circulaţie internaţională.

Consilierul de campanie, Porcsalmi Bálint coautorul Recomandării de la Sovata, a reiterat celor prezenţi că dacă în 2002 au fost prezenţi 60 de participanţi la şedinţa de constituire a CTMR, acum la aniversarea a 10 ani de activitate se află cca 1500 de tineri  care prin forţa lor comună construiesc Conferinţa Tinerilor Maghiari.  

În cadrul serii de gală a fost decernat premiul Pro Organizatione, acordat de către CTMR acelor personalităţi marcante, care prin conştiinciozitatea şi efortul lor au contribuit la evoluţia organizaţiei. În acest an premiul i-a revenit lui Markó Attila, şeful Departamentului pentru Relaţii Interetnice.

Cseke Attila, candidatul UDMR la funcţia de primar al municipiului Oradea, a subliniat în alocuţiunea sa faptul că „CTM a fost prima organizaţie de tineret care reuşit să ofere numeroşi tineri administraţiei publice din România, motiv pentru care CTMR este o poveste de succes”.  Ministrul Mediului şi Pădurilor Korodi Attila, a relatat în discursul său despre acel deceniu care a situat pe baze puternice viitorul tineretului maghiar din Transilvania. Ideea a fost preluată şi continuată de către Szabó Ödön, preşedintele executiv al organizaţiei judeţene a UDMR Bihor, accentuând faptul că principiile fundamentale ale CTMRR sunt demonstrate de prezenţa candidaţilor tineri pe listele electorale ale Uniunii.  

CTMR nu reprezintă o întrebare, ci un răspuns  -  a subliniat Csép Andrea, membru al prezidiului CTMR, după care au luat cuvântul doi fondatori ai organizaţiei: Benedek Csaba, directorul executiv al H.C. Odorheiu Secuiesc, respectiv sociologul Barna Gergő.
„O organizaţie de tineret care are 10 de activitate, are cu siguranţă şi un viitor” – a opinat Széll Lőrincz, preşedintele Autorităţii Naţionale de Sport şi Tineret. Acceaşi părere o are şi preşedintele executiv al CTMR, Grüman Róbert, care a închis şirul discursurilor aniversare, mulţumind posibilităţilor oferite de CTMR, care au asigurat în mod continuu spaţiul necesar tinerilor de a se integra şi de a-şi demonstra capacităţile în viaţa publică.

Organizaţiile de tineret de peste hotare consideră că viitorul tuturor îl reprezintă colaborarea şi tenacitatea. Aniversarea a 10 ani de existenţă a CTMR a fost salutată prin mesaje video înregistrate de către Kapus Krisztián preşedintele subcomisiei de tineret a Parlamentului Ungar, de Rózsa Endre,membru de conducere al Societas şi de către Stágel Bencze, preşedintele Uniunii de Tineret Creştin Democrate din Ungaria.


Spectacolul de gală a fost susţinut de formaţia locală De La Funk din Odorheiu Secuiesc şi de umoristul Zsók Levente, urmat apoi de concertul formaţiei nou înfiinţate  Center Point din Covasna şi invitata acesteia, formaţia 30Y din Ungaria.

pe aceeași temă

Hírlevél