Am votat pentru un guvern partener la realizarea obiectivelor noastre - este poziţia preşedintelui UDMR, Kelemen Hunor, exprimată într-un discurs rostit în plenul Parlamentului.

Am votat pentru un guvern partener la realizarea obiectivelor noastre - este poziţia preşedintelui UDMR, Kelemen Hunor, exprimată într-un discurs rostit în plenul Parlamentului.

Susținerea pentru noul Guvern are ca scop îndeplinirea asumărilor noastre din campania electorală: crearea locurilor de muncă și implicit o creștere economică sustenabilă, deduceri fiscale familiilor cu mai mulți copii, creșterea nivelului de trai, inclusiv printr-un sistem de salarizare mai echitabil pentru cei din sănătate, educație și administrația locală. Vom fi parteneri de încredere în toate demersurile care sunt legate de investiții în infrastructură, în construirea autostrăzii Transilvania de Nord și celelalte autostrăzi și drumuri expres, precum și în dezvoltarea infrastructurii feroviare. Vom susține demersurile guvernului, care propun finalizarea înscrierilor în cartea funciară și în aceleași timp prima înscriere să fie suportată din bugetul de stat. Toate aceste obiective au fost cuprinse, se regăsesc și în programul electoral al UDMR.” – a precizat președintele UDMR, Kelemen Hunor în intervenția sa  după votul de  învestire acordat premierului și miniștrilor propuși de coaliția de guvernare.

Referitor la parteneriatul cu noua coaliție de guvernare, președintele UDMR a subliniat În discursul său faptul că, gestul Uniunii este unul politic, și va susține acest parteneriat în parlament în măsura în care va exista din partea coaliției de guvernare PSD-ALDE o deschidere la un dialog corect și o guvernare în folosul fiecărui cetăţean.

„Nimeni nu mai are încredere în nimeni: instituțiile statului nu au încredere în proprii cetățeni, Instituțiile de control nu au încredere în cei care asigură sau ar trebui să asigure creșterea economică, crearea locurilor de muncă. Majoritatea nu are încredere  în minoritățile etnice. De cele mai multe ori pune la îndoială loialitatea lor, și permanent vede un pericol în aceste comunități, un pericol care de fapt nu există. Nici cetățenii nu mai au încredere în stat, în instituțiile statului și nu se simt în siguranță în propria  țară” a declarat președintele UDMR, remarcând faptul că, societatea din România se află într-o criză profundă și suferă,  tot mai mult și pe zi ce trece, de o lipsă acută de încredere.

”De 12 ani asistăm la distrugerea sistematică a încrederii în parlament, în partide politice și din când în când – implicați în lupta politică, mai lăsăm și noi impresia că se poate construi statul de drept, democrația parlamentară, de cele mai multe ori renunțând la cele mai importante principii și valori fundamentale. Trebuie să spunem că a fost o greșeală fundamentală care trebuie remediată. După alegerile din 11 decembrie suntem la un nou început! Avem o nouă șansă - poate ultima - să facem un efort uriaș și să readucem încrederea în societatea românească. Noi cei care am foști trimiși în Parlament, trebuie să facem primul pas, politica pe care o facem aici,  în anii care urmează, trebuie să fie exclusiv despre oameni și pentru oameni, spre binele acestei societăți.”, a spus președintele Uniunii, Kelemen Hunor,  subliniind rolul importanta al Parlamentului în a demonstra că se poate face politică în mod onest, corect, fără minciuni și ținând cont de așteptările, dorințele și nevoile comunităților locale.

Referitor la lista cabinetului și votul pentru validarea ministrului muncii, Lia Olguța Vasilescu, președintele UDMR a declarat că  dacă ar fi existat o altă procedură parlamentară, un vot pentru fiecare membru a Guvernului, grupul UDMR ar fi avut o abordare mai nuanțată.

”În aceste condiții, responsabilitatea pentru funcționarea Cabinetului și pentru atitudinea miniștrilor, începând de azi, este a premierului pe deoparte, și a liderilor coaliției de guvernare, pe de altă parte. Sunt de acord să facem o încercare de a ne orienta spre viitor, dar acest lucru nu înseamnă că ștergem din memoria noastră instituțională  câteva declarații extrem de dure la adresa comunității maghiare din partea unui viitor ministru”, a declarat Kelemen Hunor

Președintele a adăugat că UDMR vrea să contribuie la recâștigarea încrederii în societatea din România. În aceste condiții, votul pentru  componenta Guvernului și pentru programul de guvernare a fost unul favorabil, în ideea unui parteneriat și a unei colaborări   parlamentare în spiritul acordului politic semnat.

 

 

pe aceeași temă

Hírlevél