Antal István: Ministerul Mediului a îngreunat procesele administrative

Antal István: Ministerul Mediului a îngreunat procesele administrative

În declarația politică susținută marți, deputatul de UDMR de Harghita, Antal István, a criticat Ordinul Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor privind aprobarea Procedurii de emitere a certificatelor de origine pentru biomasă provenită din silvicultură şi industriile conexe şi utilizată în producerea de energie electrică din surse regenerabile de energie, în care certificarea cantității de biomasă devine anevoioasă, costisitoare, iar competența revine mai nou Ocoalelor Silvice zonale, care nu au avut până acum nici o legătură cu producția agricolă de biomasă.

”Suntem, din nou, martorii unui exces de birocratizare, deoarece ministerul, prin noua ordonanță, nu face decât să complice procesul administrativ. Este inacceptabil ca Ocolul Silvic zonal să aibă în atribuții certificarea producției agricole de biomasă. Până recent, acest rol revenea direcțiilor agricole”, a declarat Antal István.

Deputatul UDMR a subliniat, totodată, că în ultimii 8 ani s-a consolidat și în România producția de resurse energetice din biomasă, iar în pofida faptului că a fost promovată ca noutate pe paleta culturilor agricole, această industrie s-a dezvoltat aproape exclusiv din resurse private ale fermierilor și investitorilor de profil. Creșterea nu ar fi fost posibilă fără implicarea activă a câtorva investitori, oameni de afaceri, precum și a unor organizații profesionale din domeniul energiei verzi.

”Este de neînțeles cum cineva are interesul să birocratizeze în plus această activitate pornită concret de către investitori privați. Aceleași bariere inutile au blocat și proiectul de lege privind culturile energetice, depus de UDMR în urmă cu 5 ani în Parlament”, a precizat Antal Istvan.

pe aceeași temă

Hírlevél