Consiliul Reprezentanţilor Unionali s-a reunit la Sfântu Gheorghe

Consiliul Reprezentanţilor Unionali s-a reunit la Sfântu Gheorghe

Sâmbătă, 17 decembrie, a avut loc la Sfântu Gheorghe şedinţa Consiliului Reprezentanţilor Unionali, unde s-a adoptat strategia propusă UDMR pentru Diaspora Internă, respectiv strategia  privind implementarea măsurilor de politică a familiei. La debutul şedinţei au fost acordate distincţiile „Bradul de argint”.

Preşedintele UDMR Kelemen Hunor a înmânat diplomele fondate de Centrul de Învăţământ, Educaţie şi Cultură „Téglás Gábor” din judeţul Hunedoara, vicepremierului Markó Béla, fostului preşedinte executiv al UDMR, Takács Csaba, respectiv profesorului Varga Károly din Deva, pentru efortul depus şi rezultatele deosebite în interesul promovării învăţământului maghiar din diaspora internă.

În raportul său politic, preşedintele UDMR a început prin a mulţumi organizaţiei judeţene UDMR Covasna pentru ospitalitate în găzduirea şedinţei, şi, în special, pentru organizarea celor 17 evenimente paralele desfăşurate pe parcursul zilei de vineri, la care au participat demnitarii şi specialiştii UDMR, demonstrând şi prin aceasta puterea şi capacitatea Uniunii.

În opinia preşedintelui UDMR, ultima şedinţă din acest an a CRU reprezintă şi momentul bilanţului. Privind spre viitor, Kelemen Hunor a afirmat în debutul discursului său că , fără  a uita însă nici de viitor „alegerile din 2012 trebuie planificate, trebuie să ne decidem asupra direcţiei, drumului pe care-l vom urma. În anul ce urmează toată ţara se pregăteşte de alegeri, ne pregătim şi noi, după câte se ştie, în noiembrie 2012 vom avea atât alegeri locale cât şi parlamentare”.
Raportul politic al preşedintelui  a făcut referiri la rezultatele şi realizările, dar şi la nereuşitele anului 2011. „Lăsăm în urmă un an greu, ce a debutat pentru noi cu un congres, care a determinat în mod hotărâtor întregul an, din punct de vedere al activităţii organizaţiei. Am continuat munca în guvern, chiar şi atunci când criza economică şi-a făcut simţită efectele în întreaga lume. Poate nu am reuşit să asigurăm administraţiilor noastre locale tot sprijinul financiar de care aveau nevoie, cu toate acestea au reuşit totuşi să continue lucrările de investiţii deja începute. Cu ocazia derulării proiectului iniţiat de UDMR cu titlul „Consultarea Transilvană” am chestionat zeci de mii de familii maghiare din Ardeal referitor la părerea pe care o au despre munca Uniunii. Rezultatele sondajului sunt încurajatoare. Deşi există probleme, Consultarea ne-a confirmat faptul că trebuie să continuăm munca începută. Oamenii consideră important să aibă reprezentare în parlament, apreciază activitatea administraţiilor locale şi prezenţa noastră în Guvern. Efectele crizei economice s-au văzut şi în rezultatele Consultării Transilvane, oamenii au regândit priorităţile lor situând pe primul loc problemele sociale, chestiunea locurilor de muncă, a veniturilor şi pensiilor. Aceasta este un proces natural, iar UDMR îşi reorientează strategia în conformitate cu aceste priorităţi”  - a concluzionat Kelemen Hunor făcând referire la evenimentele acestui an.

Liderul Uniunii a  remarcat activitatea Secretariatului General, afirmând că acesta reprezintă  suportul real al Uniunii, menținând organizaţia în permanentă mişcare. În acest context, a adăugat că în perioada imediat următoare fiecare organizaţie teritorială trebuie să înceapă pregătirile pentru alegerile de anul viitor. „Ne vom afla într-o situaţie foarte dificilă, deoarece partidele maghiare vechi şi nou apărute se pregătesc şi ele de competiţie. Să nu ne lăsăm impresionaţi de declaraţiile pompoase referitoare la importanţa colaborării; aceste partide se pregătesc de competiţie, se înţelege de la sine, acesta fiind unicul scop al înfiinţării unui partid. Noi în continuare nu putem conta decât pe forţele proprii, şi repet ceea ce deja ştiu cu toţii: uşa Uniunii este tuturor deschisă” – a subliniat Kelemen Hunor.

Deşi UDMR nu a propus schimbarea sistemului electoral, nici comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare, a acceptat propunerea partenerilor de coaliţie în acest sens. Preşedintele UDMR a relatat şi despre negocierile ce au avut loc în jurul alegerii preşedintelui Senatului: la negocierile desfăşurate cu partenerii de coaliţie s-a convenit ca UDMR să sprijine candidatul PDL la funcţia de preşedinte al Senatului, iar în schimb Uniunea va avea dreptul de a desemna Secretarul General al Guvernului. Am preluat astfel o poziţie în Guvern, care până în prezent era ocupată mereu de persoane aparţinând partidului din care provenea premierul, a afirmat Kelemen Hunor, adăugând că acesta a constituit motivul supărării spectaculoase a opoziţiei. “Noi nu suntem trădători, nu am părăsit niciodată un aliat cu care ne-am aflat în relaţie de parteneriat. De asemenea am atras supărarea a câtorva deputaţi PDL, deoarece nu am votat propunerea lor de regionalizare, la fel cum nu am acceptat nici propunerea lor de modificare a Constituţiei, ba mai mult ne-am opus şi votului prin corespondenţă. Dacă ambele părţi sunt supărate pe noi, atunci rezultă că ne aflăm pe drumul cel bun. Noi avem mereu în vedere interesele comunităţii maghiare din Transilvania. Liderul Uniunii a vorbit şi despre reuşitele din acest an, evidenţiind în mod special prevederile noii legi a educaţiei, avantajele programului Kogălniceanu, prin intermediul căruia au fost sprijiniţi mii de  intreprinzători maghiari, precum şi faptul că datorită UDMR nu au fost reduse pensiile, iar impozitul minim care dezavantaja micii intreprinzători, a fost eliminat.   
“Propunerea mea pentru anul 2012 este ca împreună cu organizaţiile teritoriale ale UDMR, administraţiile locale, reprezentanţii noştri în guvern şi parlament,  să mergem înainte, solidari şi uniţi, consolidând încrederea ce ne-a fost acordată, să continuăm astfel munca începută împreună”  -  a spus la finalul raportului său politic, Kelemen Hunor

pe aceeași temă

Hírlevél