Csaba Sógor despre discriminarea comunității rome

Csaba Sógor despre discriminarea comunității rome

Manifestările anti-roma care au avut loc de Ziua Internațională a Romilor nu sunt demne de un stat membru al Uniunii Europene, iar astfel de manifestări nu ar trebui să devină acceptabile social - a declarat Csaba Sógor în Parlamentul European.

Ziua Internațională a Romilor a fost pe ordinea de zi a PE în cadrul sesiunii plenare de la Strasbourg din această săptămână. În timpul discursului său, deputatul european UDMR atras atenția colegilor săi asupra actelor reproșabile și regretabile care au avut loc în jurul evenimentelor legate de Ziua Internațională a Romilor în București. Autori necunoscuți au scris texte ofensive, anti-roma pe cortul amplasat la eveniment. "Poliția a demarat o anchetă, guvernul român și președintele român și-au exprimat indignarea, mai multe ambasade și Banca Mondială a condamnat ceea ce s-a întâmplat" – a reamintit deputatul european.

 

Acesta a mai subliniat: comunitatea romă nu este singura din România supusă discriminării. Mesaje violente care vizează minoritatea maghiară pot fi observate în timpul evenimentelor sportive sau scrise pe ziduri, ba chiar și unele canale mass-media se angajează uneori în incitare la ură. "Instituțiile statului și politicienii ar trebui să condamne aceste fenomene cu aceeași vehemență. Nu ne putem permite ca astfel de manifestări să devină acceptabile social" – a explicat Sógor.

 

În opinia sa, evenimentele organizate săptămâna trecută de Parlamentul European pentru Ziua Internațională a Romilor au o importanță deosebită. "Am participat la evenimente, deoarece cred că integrarea romilor este o chestiune extrem de importantă, și sunt ferm convins că discriminarea romilor trebuie descurajată" – a declarat deputatul european.

pe aceeași temă

Hírlevél