Csaba Sógor: exagerările autorităților române în lupta anti-corupție nu pot rămâne fără răspuns

Csaba Sógor: exagerările autorităților române în lupta anti-corupție nu pot rămâne fără răspuns

Importanța luptei anti-corupție este de necontestat,  dar exagerările autorităților române nu pot fi lăsate nemenționate. Deseori, acuzațiile sunt făcute cunoscute de către mass-media și nu de către autorități, urmând ca ele să fie confirmate sau infirmate ulterior. Subiectul a fost abordat de către deputatul european Csaba Sógor în cadrul recentei întâlniri a Comisiei Parlamentului European pentru Libertăți Civile, Justiție și Afaceri Interne (LIBE), pe a cărui ordine de zi s-a aflat dezbaterea raportului anual al Comisiei Europene pentru 2014, privind evoluția României și Bulgariei.

Raportul, care analizează evoluția celor două state efectuate în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare, salută progresele înregistrate de instituțiile anticorupție din România. În plus, formulează recomandări privind domenii precum independența sistemului judiciar, respectarea judecătorilor și a procesul judiciar, reforma judiciară, eficiența și coerența sistemului judiciar, respectiv lupta împotriva corupției și aplicarea normelor de integritate. Reprezentantul Comisiei a declarat în cadrul întrevederii: sondajul Eurobarometru arată că există o susținere clară în România pentru continuarea monitorizării europene și românii au încredere în acțiunile anti-corupție.

 

Deputatul european UDMR Csaba Sógor a salutat, de asemenea, eforturile depuse de România în lupta împotriva corupției. Cu toate acestea, în opinia sa excesele și abuzurile autorităților cauzează incertitudine în societatea românească.

 

"Noi nu trebuie să facem greșeala de a nu acorda dreptul fundamental de nevinovăție până la proba contrarie, de dragul procedurilor de arest preventiv sau pentru atenția mass-mediei" – a precizat eurodeputatul.

 

Mecanismul de Cooperare și Verificare a fost înființat în anul 2007 când România și Bulgaria au aderat la Uniunea Europeană. S-a convenit, că sunt necesare eforturi suplimentare în unele domenii cheie cum ar fi reforma sistemului judiciar, a luptei împotriva corupției, în scopul de a remedia deficiențele în acest domeniu. De atunci, Mecanismul de Cooperare și Verificare a raportat progresele realizate de Bulgaria și România și a formulat recomandări pentru a sprijini autoritățile în eforturile lor.

 

 

pe aceeași temă

Hírlevél