Csaba Sógor: Semnăturile demonstrează importanța problemelor comunității noastre

Csaba Sógor: Semnăturile demonstrează importanța problemelor comunității noastre

Susținerea inițiativei Minority Safepack ar putea dovedi că cele 50 de milionane de cetățeni europeni care fac parte dintr-o minoritate etnică sau linguistică se confruntă cu probleme specifice - a spus Csaba Sógor în cadrul prezentării sale din Miercurea Ciuc. Europarlamentarul UDMR crede că semnăturile demonstrează importanța problemelor comunității noastre și merită mai multă atenție din partea UE, decât să fie discutate doar pe nivelul staturilor membre.

Vineri după-masa, în 12 ianuarie a avut loc prezentarea lui Csaba Sógor în Miercurea Ciuc cu titlul Noi posibilități de reprezentare a intereselor în Uniunea Europeană. Europarlamentarul a explicat în ce constă Inițiativa cetățenească europeană Minority Safepack, proiect început de organizațiile UDMR și FUEN, și a cerut celor prezenți să semneze petiția. “Lupta adevărată începe atunci când în urma petiției, Comisia începe un proces legislativ în care va trebui să convingem Parlamentul și Consiliul să susțină cauza noastră. În anii trecuți am depus efort mare în menținerea problemelor minorităților pe agenda europeană” - a declarat europarlamentarul. Csaba Sógor crede că sensibilizarea instituțiilor și a opiniei publice din UE în cadrul proiectului Minority Safepack este deja o realizare imensă.

În vremuri în care criza economică și a refugiaților constituie o amenințare pentru Europa, este o adevărată provocare ca problemele minorităților să fie pe agendă - explică europarlamentarul. Sógor mărturisește că mai avem de așteptat la o străpungere deoarece obiectivul principal încă nu a fost îndeplinit: realizarea unor cadre legale pentru protecția minorităților. Ceea ce a fost obținut însă este faptul că unele capitole ale protecției minorităților au fost introduse în mai multe documente ale Partidului Popular European, cel mai mare grup politic în parlament. Politicianul UDMR crede că este o realizare și faptul că datorită inițiativei Minority Safepack a avut loc prima audiere în Parlamentul European pe tema minorităților autohtone. 

pe aceeași temă

Hírlevél