Csaba Sógor: trebuie să fim pregătiți pentru oportunitățile de finanțare din noul cadru financiar al UE

Csaba Sógor: trebuie să fim pregătiți pentru oportunitățile de finanțare din noul cadru financiar al UE

Oportunitățile de finanțare ale Fondului European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală care urmează să fie disponibile administrațiilor locale au fost prezentate primarilor din județul Covasna pe 19 februarie în cadrul dezbaterii intitulate: Dezvoltare rurală prin fonduri Europene.  Evenimentul a fost organizat la inițiativa deputatul european Csaba Sógor în parteneriat cu compania RegioConsult și  organizația teritorială a UDMR din Covasna.

Cu prilejul întâlnirii găzduite de vicepreședintele Consiliului Județean Covasna, József Nagy și a eurodeputatul UDMR, Csaba Sógor a declarat: “Obiectivul întâlnirii a fost prezentarea oportunităților de finanțare care urmează să fie disponibile administrațiilor locale în perioada de finanțare 2014-2020. Proiectele din următorul ciclu bugetar sunt încă în curs de dezvoltare, dar unele lucruri se conturează deja. Consider că este foarte important să ne pregătim din timp pentru aceste oportunități, astfel încât comunitățile rurale să poată accesa fonduri pentru dezvoltare și proiecte benefice comunității” – a precizat deputatul european.

 

Până la sfârșitul anului în curs, România poate cheltui fonduri din cadrul financiar 2007-2013. Specialiștii în consultanță pentru proiecte de finanțare Gabriella Banu și Szabolcs Ilyés au precizat că, România a reușit să atragă 50-60 la sută din fondurile disponibile până în prezent. “Chiar dacă reușim să ajungem la un procent de 70 la sută până la finele anului, vom restitui 9 miliarde de euro în bugetul European. Ungaria și Polonia au dovedit că se poate ajunge și la un 90 la sută, cred că spre o astfel de cifră trebuie să țintim și noi în următoarea perioadă” – a explicat Szabolcs Ilyés, adăugând că UE va aloca aproape 42 de miliarde de euro în următorul ciclu financiar, cu 10 miliarde mai mult față de 2007-2014.

 

Specialiștii au prezentat detaliile oportunităților de finanțare 7,2 și 7,6 care urmează a fi disponibile din Fondul European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, precizând că administrațiile locale ar trebui să beneficieze de aceste oportunități. Prima se adresează investițiilor în infrastructură, iar a doua investițiilor în protejarea patrimoniului cultural. 

 

Sistemul de accesare a acestor fonduri va suferi unele schimbări și transformări structurale în perioada care urmează, menite să ușureze puțin procesul birocratic. Spre exemplu, în loc de cele opt sau zece instituții care coordonează în momentul de față aceste proiecte vor rămâne doar trei. Primarii au subliniat importanța necesității unui sistem mai transparent, care ar crește volumul cererilor. Deputatul european Csaba Sógor s-a angajat să dea glas în forul Parlamentului European, acestor îngrijorări exprimate de primarii din județul Covasna.  

 

pe aceeași temă

Hírlevél