Erdei-Dolóczki István: Guvernul tehnocrat nu a transparentizat administrația centrală

Erdei-Dolóczki István: Guvernul tehnocrat nu a transparentizat administrația centrală

„În România, cetățeanul se află într-o permanentă luptă cu birocrația și capcanele acesteia. Deși clasa politică a avut așteptări mari din partea guvernului tehnocrat privind transparentizarea și eficientizarea relației dintre cetățean și administrația centrală, acest lucru nu s-a reușit nici până acum. Nici OUG privind stabilirea unor măsuri de simplificare la nivelul administraţiei publice centrale nu a avut efecte pozitive”, a declarat deputatul UDMR, Erdei-Dolóczki István, în intervenția sa din plenul Parlamentului.

La ședința comună a celor două Camere a participat la invitația PSD și premierul României, Daniel Cioloș.  

Erdei a explicat, în continuare, că UDMR și-a dorit din partea tehnocraților crearea unui proces de luare a deciziilor mai bun, mai transparent, prin interconectarea actorilor interesați și apropierea statului de cetățean.

”Adică în relația sa cu statul, cu administrația publică, cetățeanul să fie privit sub multiplele lui fațete: de contribuabil, de întreprinzător, de beneficiar al serviciilor publice, de angajat, de angajator. Administrația se află în slujba cetățeanului. Sarcina guvernului tehnocrat ar fi fost de a apropia procesul decizional de cetățean. Lipsa acestui sistem este dovedită și de semnalele din teritoriu care denotă incompetență în elaborarea Ghidurilor solicitantului aferente POR 2014-2020, modificări substanțiale ale prevederilor chiar și după deschiderea sesiunii de depunere a proiectelor, ceea ce afectează însăși eligibilitatea multor proiecte, termene de depunere neclare sau comunicate greșit, modificate prin erate apărute ulterior împlinirii termenului de depunere. În consecință, în două dintre regiunile de dezvoltare, în urma evaluării, toate proiectele depuse au fost respinse”, a relatat în intervenția sa deputatul UDMR.  

Erdei-Dolóczki a criticat și modul de reorganizare a ANAF din decembrie 2015, în urma căreia, în loc să apropie ANAF de contribuabil, pentru cei mijlocii a mai creat un palier suplimentar, la nivel regional.

”Administrația fiscală încă tratează contribuabilul ca pe un contravenient, în schimb mecanismele marilor fraude încă nu au fost destructurate. Povara birocrației nu a fost înlăturată, în loc ca informațiile să circule de la o instituție la alta, cetățeanul încă mai stă la cozi la ghișee cu acte și documente aberante, iar pentru un răspuns așteaptă luni de zile”, a conchis deputatul UDMR.


pe aceeași temă

Hírlevél