Expoziția despre viața episcopului Márton Áron la Bruxelles

Expoziția despre viața episcopului Márton Áron la Bruxelles

Expoziția despre viața Episcopului Márton Áron a sosit la Bruxelles, la invitația deputatului european Csaba Sógor și a preotului István Havas, și poate fi vizitată între 12 și 23 octombrie.

"Episcopul Márton Áron a fost un om căruia nu îi era frică să spună adevărul și să suporte cu înțelepciune consecințele. De exemplu, într-un discurs rostit la Cluj în 1944 episcopul a vorbit în apărarea evreilor persecutați și ca rezultat a trebuit să părăsească orașul în fugă, pe jos. Exemplul lui este unul de urmat în viața publică de azi" – a spus Csaba Sógor în cadrul ceremoniei de deschidere a evenimentului.

"Márton Áron a luptat în război,  a fost rănit de patru ori, după Tratatul de la Trianon a trăit ca minoritar, a fost încarcerat timp de cinci ani, a stat sub arest la domiciliu timp de zece, iar serviciile secrete române au scris 77 de mii de pagini despre el. Cu toate acestea,  mereu a luat apărarea celor persecutați și nu s-a abătut niciodată de la adevăr" – a spus Gergely Gaal, președintele Comitetului Anului Memorial Márton Áron la ceremonie. Acesta a precizat: expoziția își propune și să arate adevărata natură a dictaturii comuniste, astfel încât ea să devină cunoscută și celor care nu au trăit în această eră.

 

 

pe aceeași temă

Hírlevél