Formele de organizare asociative, mai eficiente în atragerea fondurilor europene Fotó: FotoÉ Bethlendi Tamás

Formele de organizare asociative, mai eficiente în atragerea fondurilor europene

Noul ciclu bugetar al UE 2014-2020 oferă mai multe oportunități pentru zonele defavorizate, care au avut un caracter monindustrial, printre care și regiunile miniere, a declarat, miercuri după-amiaza, în cadrul unui forum economic la Baraolt, județul Covasna, europarlamentarul  Iuliu Winkler, candidat al UDMR la Parlamentul European.

”Întreprinzătorii, agricultorii împreună cu administrația locală, organizațiile civile și cultele trebuie să colaboreze pentru a putea atrage într-un mod cât mai eficient fonduri europene. Trebuie să folosim oportunitățile existente. (...) Experiența ne-a arătat că în cadrul unei organizații asociative șansele cresc. Este important să avem o atenție sporită la programele europene, dar pentru aceasta este nevoie și de inițiativa locală. Trebuie să fim conștienți de faptul că bugetul european pentru următorii șapte ani reprezintă un cadru, iar dacă noi nu vom cheltui partea noastră, atunci aceasta va fi cheltuită de altcineva”, a subliniat Iuliu Winkler vorbind despre importanța inițiativei locale.

 

El a mai vorbit despre noua Politică Comună Agricolă și despre noile principii ale Politicii de  Coeziune și Dezvoltare Regională. Cu acest prilej, Iuliu Winkler a atras atenția asupra faptului că și antreprenorii din mediul rural cu întreprinderi altele decât agricole pot atrage fonduri europene, prin programele aferente Politicii de dezvoltare rurală.

 

Candidatul UDMR i-a mai informat pe cei prezenți de faptul că Programul LEADER va avea un buget dublu față de cât a avut până acum, ajungând la 624 de milioane de euro. ”Ideea de bază a Programului LEADER este asocierea administrației locale, a întreprinzătorilor și a sferei civile, care astfel poate aplica și obține fonduri europene. Am văzut multe exemple de succes în accesarea finanțărilor din Programul LEADER. Trebuie să conștientizăm că avem nevoie de colaborare, că asocierea este un avantaj”, a conchis Iuliu Winkler.

 

Gazda forumului a fost primarul orașului Baraolt, Lázár Kis Barna, la discuții fiind prezenți și vicepreședintele Consiliului Județean Covasna, Nagy József, și senatorul UDMR Klárik László. Ei au vorbit despre cele mai importante probleme legate de regiune și la  rezolvarea cărora poate să contribuie și Iuliu Winkler, candidat al UDMR la alegerile europarlamentare din 25 mai.

 

pe aceeași temă

Hírlevél