Grupul UDMR din Senat susține Legea Vaccinării

Grupul UDMR din Senat susține Legea Vaccinării

 „Grupul UDMR din Senat a susținut, luni, la votul din plen proiectul de lege privind vaccinarea persoanelor din România.  Avem convingerea că este nevoie de o nouă lege menită să clarifice competențele instituțiilor implicate în procesul de imunizare și să crească responsabilitatea populației privind acest subiect important. Avem nevoie de o lege nouă, în concordanță cu standardele internaționale care să reflecte realitatea actuală din România. Este inacceptabil ca, în timp ce în România nivelul de vaccinare este în continuă scădere, iar rata de inoculare în unele locuri este mult sub pragul de 95 la sută – procent recomandat de Organizația Mondială a Sănătății – să ne confruntăm în mod repetat cu problema lipsei vaccinurilor obligatorii. Ne așteptăm ca legea vaccinării să amelioreze situația”, a declarat senatorul UDMR, László Attila, președinte al Comisiei pentru sănătate publică a Senatului.   

Senatorul UDMR a adăugat că în cadrul lucrărilor din comisiile de specialitate din Senat proiectul de lege pentru aprobarea ordonanței Guvernului a fost modificat în mai multe aspecte. „Am clarificat competențele și responsabilitățile actorilor implicați în procesul de vaccinare și am formulat sancțiuni pentru nerespectarea acestor obligații pentru toate instituțiile implicate, pentru Ministerul Sănătății, medicii de familie, direcțiile de sănătate publică ș.a.m.d. În forma sa adoptată de Senat, proiectul de lege prevede că statul este obligat să se asigure că există un stoc suficient pentru vaccinare, pentru o perioadă de cel puțin 12 luni. Sperăm că, astfel, după intrarea în vigoare a legii, se va soluționa problema deficienței vaccinurilor”, a spus László Attila.

Legea subliniază importanța informării corecte a părinților și a tutorilor copiilor despre vaccinurile obligatorii, având în vedere că mulți dintre cei care se pronunță împotriva imunizării nu dețin cunoștințele necesare despre ingredientele unui vaccin, sau despre avantajele și eventualele consecințe ale inoculării, a arătat senatorul UDMR. El a adăugat: „Conform prevederilor Legii Vaccinării, părinții și tutorii copiilor ar avea obligativitatea de a participa la programe de informare și conștientizare privind acest subiect, iar actul normativ prevede și amenzi pentru cei care refuză să participe la aceste sesiuni de informare. În cadrul lucrărilor din comisiile de specialitate s-a eliminat, însă, amenda pentru refuzul părinților de a-și vaccina copii. Astfel, părinții vor avea posibilitatea de a refuza vaccinarea copilului, dar numai după ce dețin informațiile necesare legate de inoculare și cunoscând consecințele acesteia”.

László Attila a amintit că părinții vor avea la dispoziție 18 luni de la înscrierea copilului într-o comunitate cum ar fi creșa sau grădinița pentru a face demersurile necesare pentru vaccinarea la zi a celor mici.

„Un alt aspect important al actului normativ este că prevede obligativitatea vaccinării pentru persoanele care lucrează în anumite sectoare precum cel alimentar, cel sanitar sau cei care lucrează în sistemul de învățământ. Costurile acestor vaccinuri urmează să fie suportate de către angajator”, a precizat senatorul UDMR.

Legea Vaccinării persoanelor din România a fost adoptată de Senat în calitate de prima Cameră sesizată, decizia finală în cazul acestui proiect de lege urmând să fie luată de plenul Camerei Deputaților. Deputatul UDMR, Vass Levente, secretar al Comisiei pentru sănătate și familie a Camerei a subliniat că, în cadrul lucrărilor din comisiile de specialitate din Camera inferioară a Parlamentului, legiuitorii UDMR vor analiza și lua în considerare toate opiniile legate de acest subiect: „Trebuie să votăm un proiect de lege care nu dezbină societatea, ci unul care țintește să integreze toate punctele de vedere”.

pe aceeași temă

Hírlevél