Iuliu Winkler a primit Medalia de Aur a Societății pentru Încurajarea Progresului din Paris

Iuliu Winkler a primit Medalia de Aur a Societății pentru Încurajarea Progresului din Paris

Deputatului european Iuliu Winkler i-a fost decernată, miercuri seara, Medalia de Aur a Societății pentru Încurajarea Progresului - Société d’Encouragement au Progrès (SEP) în cadrul unei ceremonii care s-a desfășurat în rotonda Școlii Militare din Paris. În cadrul festivității de premiere, președintele SEP, Jean-François Roubaud, a arătat că această distincție i-a fost decernată europarlamentarului Iuliu Winkler pentru întreaga activitate, pentru rezultatele și responsabilitățile pe care și le-a asumat în Parlamentului European. A fost apreciată și contribuția decisivă a deputatului european în dezvoltarea și consolidarea relațiilor dintre județul Hunedoara și Regiunea Franche-Comté.

În adresa de acceptare a distincției SEP, Iuliu Winkler și-a exprimat crezul politic și a arătat că întreaga sa muncă se fundamentează pe ideea de progres în beneficiul cetățenilor.

”Vin în fața Dvs. din Transilvania, o regiune a României cu caracteristici unice, care este ținutul natal a trei mari comunități etnice  -  română, maghiară și germană. Sunt maghiar din Transilvania, unul dintre politicienii comunității mele. Întreaga mea activitate politică se desfășoară în cadrul organizației care reprezintă comunitatea maghiară din România – Uniunea Democrată Maghiară din România. Viziunea mea politică este cea a unei Europe a națiunilor, regiunilor și a comunităților; o Europă în care demnitatea umană și libertatea sunt inviolabile; o Europă care respectă năzuința spre prosperitate a cetățenilor săi, care asigură fiecăruia posibilitatea de descătușare liberă a energiilor creatoare; o Europă a progresului, bunăstării și păcii. (...) Cea mai nobilă misiune pe care politicienii și-o pot asuma este aceea de a se pune în slujba progresului, în slujba valorilor intangibile ale umanismului, de a lucra având în minte și suflet generațiile viitoare. (...) Pentru mine va fi o frumoasă provocare să fiu mereu la înălțimea exigențelor care decurg din primirea acestei distincții. În munca mea, voi continua să mă ghidez după ideea nobilă a progresului în numele valorilor universale ale umanismului și în slujba progresului comunităților europene. Astfel, cred că-mi voi putea aduce contribuția modestă la progresul întregii umanități și la asigurarea unui viitor mai bun pentru noi toți”, a mai afirmat Winkler în adresa de acceptare a distincției SEP.

”Cei care împărtășesc credința în progres și au simțul datoriei față de copiii noștri și față de lume trebuie să acționeze în conformitate cu convingerile lor”, se afirmă în statutul SEP, care, de mai bine de un veac, s-a pus în slujba promovării umanismului prin susținerea progresului în toate domeniile de activitate.

SEP a fost înființată în 1908 la Paris, printre fondatorii acesteia numărându-se frații Auguste și Louis Lumière, inventatorii cinematografului, Albert Lebrun, ultimul președinte al celei de a 3-a Republici Franceze, Paul Painlevé, matematician, de două ori premier al Franței, Louis Cailletet, fizician și inventator,  inventatorii Édouard Belin și Édouard Branly. 

Membrii fondatori și-au dorit ca SEP să fie organizația care să decerneze anual echivalentul francez al Premiului Nobel celor care, prin activitatea lor, fie științifică, literară, politică etc., au adus beneficii umanității.

În cadrul ceremoniei de la Paris, fostului  premier Jean-Pierre Raffarin și scriitoarei franceze de origine iraniană Cécile Ladjali le-au fost decernate Marile Medalii de Aur ale SEP pentru activitatea lor pusă în slujba progresului.

 

 

 

 

 

pe aceeași temă

Hírlevél