Luare de poziție

Luare de poziție

Uniunea Democrată Maghiară din România este dezamăgită de noua acțiune a DNA, prin care Tamási Zsolt József, directorul Liceului Teologic Romano Catolic II. Rákóczi Ferenc din Târgu Mureș, este cercetat pentru abuz în serviciu în formă continuată, iar Ștefan Someşan, inspectorul școlar general al ISJ Mureş, pentru abuz în serviciu și uzurparea funcției.

În România există sute de imobile retrocedate în care funcționează școli și grădinițe.

Decizia judecătorească din 28 iunie 2012 în celebrul cazul Mikó a creat un precedent extrem de periculos. În urma acestei decizii, Colegiul Székely Mikó a fost renaționalizat, dar pericolul există și în cazul tuturor imobilelor bisericești și comunitare retrocedate  -  asupra acestui fapt am atras atenția în repetate rânduri și în urmă cu patru ani, însă fără niciun rezultat.

Există o asemănare foarte clară între aceste două cazuri, cel de la Sfântu Gheorghe și cel de la Târgu Mureș.

Iar aceste situații create în ultimii patru ani și îndreptate împotriva liderilor maghiari, sub pretextul luptei împotriva corupției, ne  determină să ne exprimăm solidaritatea.

Afirm cu toată răspunderea, în numele Uniunii Democrate Maghiare din România, că vom lupta pentru adevăr și vom fi solidari cu toți maghiarii care muncesc pentru interesele comunității și ne vom alătura fiecărui  maghiar care este supus unor asemenea încercări. 

Fac apel la toţi membrii comunității maghiare să acționeze în aceeași manieră.

Trebuie să avem încredere, în primul rând, în forțele noastre, în puterea noastră de a depăși aceste situații, în faptul că nimeni nu poate anula, nu poate încălca drepturile comunității maghiare.

Trebuie să demonstrăm că suntem o națiune care își apără membrii, care nu permite să îi fie confiscate bunurile. Că nu suntem doar locuitori ai acestei țări, ci o comunitate națională puternică, unită și solidară.

În numele Uniunii Democrate Maghiare din România,

 

Kelemen Hunor,
preşedinte UDMR

pe aceeași temă

Hírlevél