Ministrul Mediului interpelat de senatorul UDMR Császár Károly referitor la problema urșilor

Ministrul Mediului interpelat de senatorul UDMR Császár Károly referitor la problema urșilor

„Săptămâna trecut am primit sesizări din partea mai multor locuitori din județul Mureș în legătură cu problema urșilor, care devin vizitatori obișnuiți în orașele mici din județ precum Sângeorgiu de Pădure, Miercurea Nirajului, Sovata, dar și în mai multe sate din zonă. Aceștia apar zilnic nu numai pe străzile laterale ale localităților, ci și pe drumurile principale și în parcurile amenajate. Situația a devenit intolerabilă, deoarece locuitorii nu îndrăznesc să iasă din casele lor după lăsarea serii, nu îndrăznesc să își lase copiii să meargă la școală neînsoțiți de adulți, sunt mereu nevoiți să verifice dacă ursul se află sau nu în apropiere. Plângerile formulate de cetățenii localităților din zona Nirajului și Târnavelor le-am transmis ministrului Mediului, Grațiela Gavrilescu, căreia i-am solicitat și adoptarea unor măsuri rapide în vederea soluționării problemei urșilor”, a declarat senatorul UDMR,Császár Károly.

Potrivit politicianului UDMR, este inacceptabil faptul că legislația actuală acordă prioritate protejării animalelor în detrimentul vieților omenești. El a reamintit că, deși Ministerul Mediului a aprobat lichidarea a circa 140 de urși, până în momentul de faţă au fost eliminate un număr foarte scăzut de animale, iar locuitorii satelor și orașelor în cauză continuă să fie în pericol.

În interpelarea sa, Császár Károly a subliniat că Directiva UE, care enumeră speciile protejate, printre care este specificat și ursul brun, este preocupată de protecția mediului și a speciilor de animale, dar totuși acordă atenția necesară pentru protejarea vieții umane, permițând recoltarea și eliminarea acestor animale în situații excepționale.

”În România este vorba, fără îndoială, de o situație extraordinară, aspect confirmat și de către statistici. Din totalul de 17.000 de exemplare care trăiesc în Europa, 6.200 se află pe teritoriul României. Numărul urșilor din județele Harghita și Covasna este egal cu cel de pe întreg teritoriul Finlandei. Există peste o mie de exemplare în județul Brașov, iar în județul Mureș populația de urși a crescut alarmant în ultimii ani. În conformitate cu directiva UE menționată mai sus, ar putea exista și la noi posibilitatea recoltării animalelor periculoase care pătrund în zonele rezidențiale, mai ales că acest demers nu este lipsit de precedent în Uniunea Europeană. În Tirolul de Nord, de exemplu, nu există nici o ezitare în înlăturarea urșilor periculoși, de îndată ce aceștia apar în localitățile populate autoritățile aprobă imediat împușcarea animalelor. În Germania, urșii trăiesc numai în habitatul lor natural, în rezervații”, a atras atenția Császár Károly.

Senatorul UDMR consideră că este nevoie de întocmirea unei strategii de lungă durată și de modificarea legislației în acest sens, însă, momentan, este mult mai importantă găsirea unor soluții urgente pentru situația actuală, prin care localnicii afectați să fie protejați în mod corespunzător.

 

pe aceeași temă

Hírlevél