Minoritățile europene au nevoie de Directiva anti-discriminare

Minoritățile europene au nevoie de Directiva anti-discriminare

În condițiile în care gradul intoleranței este în creștere în toate statele membre ale UE, Parlamentul European (PE) trebuie să ia inițiativa și să exercite presiuni asupra Consiliului European și a Comisiei pentru adoptarea Directivei care prevede respectarea principiului tratamentului egal al persoanelor, a declarat deputatul european (UDMR, PPE) Iuliu Winkler, miercuri, în cadrul dezbaterii organizate de Euranet plus care a avut ca temă directiva menționată.

Această propunere de directivă vizează protecția persoanelor împotriva discriminării pe motiv de handicap, vârstă, orientare sexuală, religie sau convingeri, iar, din 2009, este blocată în Consiliul European. Punerea în aplicare a principiului tratamentului egal este menită să completeze cadrul juridic al Uniunii Europene (UE), reprezentat de directivele privind egalitatea de tratament între persoane, fără deosebire de rasă sau origine etnică, egalitatea de tratament între femei și bărbați în afara pieței muncii și egalitatea de tratament în ceea ce privește încadrarea în muncă și ocuparea forței de muncă.

 

În cadrul dezbaterii, Iuliu Winkler a arătat că, potrivit barometrelor UE din ultimii ani, între 10 și 15% dintre cetățenii europeni au reclamat faptul că sunt discriminați, acest procent "fiind unul extrem de îngrijorător". În opinia sa, criza economică, financiară și socială nu a făcut decât să adâncească gradul de intoleranță în statele membre ale UE.

 

Deputatul european a mai spus că "este extrem de ușor să cazi în capcana discriminării", arătând că însăși Comisia Europeană a făcut acest lucru prin faptul că în directiva supusă dezbaterii nu a inclus și discriminarea din rațiuni care țin de apartenența la o minoritate națională. Iuliu Winkler a precizat că în ceea ce privește drepturile minorităților naționale s-au făcut progrese în statele din estul Europei, însă, există discrepanțe majore între cadrul legal și modul în care acesta se aplică.

 

"Doar un exemplu. Vorbim de dreptul la educație. Acesta este unul dintre subiectele tipice supuse discriminării indirecte și discriminării multiple. Cadrul legal îți oferă dreptul de a frecventa o școală în limba maternă, dar dacă școala este amplasată la 20-30 de kilometri de locul în care trăiește comunitatea ta, atunci, evident, accesul la acea școală devine aproape imposibil", a subliniat deputatul european.

 

Iuliu Winkler și-a mai exprimat încrederea în faptul că PE poate, prin exercitarea de presiuni, să determine Consiliul să deblocheze Directiva pentru respectarea principiului tratamentului egal al persoanelor și să vegheze la implementarea cât mai eficientă a prevederilor acesteia în statele membre. Parlamentarul a adăugat că în vederea implementării directivei pot fi folosite finanțări europene. El a precizat că educația este cel mai important factor în diminuarea intoleranței pe motive de rasă, religie, apartenența la o minoritate națională, handicap sau vârstă.

 

Declarația deputatul european Iuliu Winkler

pe aceeași temă

Hírlevél