Patrimoniul cultural este tot ceea ce ne înconjoară

Patrimoniul cultural este tot ceea ce ne înconjoară

UDMR a organizat astăzi, la Târgu Mureș, un forum pe tema patrimoniului cultural, eveniment la care comisarul european Navracsics Tibor a vorbit despre obiectivele și prioritățile stabilite în momentul în care anul 2018 a fost declarat Anul Patrimoniului Cultural European.

În calitate de gazdă al evenimentului, președintele Consiliului Județean Mureș, Péter Ferenc, a subliniat faptul că diversitatea județului Mureș este rezultatul conviețuirii dintre maghiari, români, sași și romi, un aspect important care contribuie la patrimoniul cultural prin tradițiile, valorile și arhitectura specifice fiecărei etnii.

”Suntem mândri de faptul că majoritatea monumentelor culturale sunt în evidența județului Mureș. De aceea, ne preocupă modul în care patrimoniul cultural poate contribui la crearea de locuri de muncă, la dezvoltarea regională și la coeziunea comunității ", a subliniat președintele Consiliului Județean.

Comisarul european pentru sport, cultură, tineret și educație, Navracsics Tibor,  a fost prezent în Târgu Mureș la invitația europarlamentarilor UDMR, Iuliu Winkler și Sógor Csaba.

Patrimoniul cultural, în diversitatea sa incredibilă, indiferent că este patrimoniu construit, obiect de patrimoniu sau patrimoniu spiritual, este factorul care face viața noastră de zi cu zi mai plăcută. În mod conștient sau nu, trăim lângă acest patrimoniu, iar din acest motiv, responsabilitatea noastră majoră este să-l păstrăm și să-l transmitem generațiilor următoare. Trebuie să alocăm resurse materiale, umane și intelectuale, pentru că numai astfel vom obține rezultatul va optim fie că este vorba despre locuri de muncă, piețe pentru desfacerea produselor locale, dezvoltare regională sau pur și simplu despre a ne simți bine în mediul în care trăim. Patrimoniul nostru cultural este fundamentul identității noastre naționale, dar, în același timp, este o conexiune între noi, europenii. Dacă permitem generației mai tinere să îl modeleze după propria imagine, atunci vom avea de câștigat, deoarece astfel vom asigura și perpetuarea sa. Trebuie să fim curajoși și să avem încredere în noi, să avem încredere în copiii noștri, să fim buni proprietari ai acestui patrimoniu. Doresc ca până la sfârșitul anului, fiecare comunitate mică să conștientizeze cât de minunate sunt valorile pe care le dețin și le îngrijesc. Astfel, în următorul an de patrimoniu cultural, vom sărbători faptul că lumea pe care am moștenit-o am făcut-o poate mai frumoasă și probabil mult mai bună.", a spus Hegedüs Csilla, vicepreședintele executiv pentru cultură al UDMR.

Comisarul european pentru sport, cultură, tineret și educație, Navracsics Tibor, consideră că diferența dintre Europa și Asia nu este neapărat o problemă geografică, este mai ales o problemă culturală.

„Ceea ce ne defineşte este cultura, nu geografia. Ceea ce ne distinge de Asia este cultura europeană. Pe măsură ce Uniunea Europeană s-a extins și a devenit tot mai diversă, pe măsură ce ne-am confruntat cu problemele, parcă am început să uităm ce însemna comunitatea europeană, ce ne conectează”, a subliniat comisarul european. Navracsics Tibor a afirmat că ar trebui evidențiate cel puțin trei dimensiuni ale patrimoniului cultural și anume: atracția sa turistică, accentul pus pe educație și rolul său în stimularea creativității.

"Turismul a fost menționat aici de mai multe ori ca fiind un aliat natural al patrimoniului cultural. Există o conexiune clară: turismul nu are nicio valoare  fără atracțiile care aparțin patrimoniului cultural, dar și patrimoniul ar fi, poate, mai puțin valoros dacă nu ar fi vizitat. Tindem să subestimăm importanța culturii, în timp ce atracțiile turistice cele mai populare ale Europei sunt Catedrala Paris Notre Dame și Bazilica Sacre Coeur. Nu neapărat unicitatea arhitecturală face ca cele două clădiri să fie spectaculoase, este nevoie de mult mai mult; dincolo de faptul că acestea se află la Paris, dar de la ficțiune la creștinism, foarte mulți factori contribuie la transformarea unui astfel de patrimoniu cultural în valoare atât importantă pentru turiști ", a precizat comisarul european. El este de părere că trebuie pus un accent major pe protecția, folosirea și cunoașterea patrimoniului cultural, acesta să fie incluse în planul didactic. Comisarul european consideră că acesta ar trebui să fie unul dintre cele mai importante elemente ale formării civice, deoarece acest lucru contribuie la întărirea respectului reciproc și la studierea diversității.

În ceea ce privește a treia dimensiune, creativitatea, comisarul european, Navracsics Tibor, a spus că sloganul anului tematic este: când trecutul se întâlnește cu viitorul”, adică este necesar să se creeze oportunitatea ca patrimoniul cultural să devină un fel de resursă pentru arta contemporană.

Directorul Institutului Național al Patrimoniului, Ștefan Bâlici, a vorbit despre tematica programului Mărcii patrimoniului european, ca instrument care transformă imaginea existentă a patrimoniului cultural.  

Directorul Muzeului Județean Mureș, Soós Zoltán,  a precizat că, în timp ce Consiliul județean susține protecția patrimoniului, consiliul municipal din Târgu-Mureș sau primarul municipiului, în unele cazuri, îngreunează derularea acțiunilor demarate în acest sens.

Directorul Administrației Fondului Cultural Național, Irina Cioș, a vorbit despre relația dintre patrimoniul cultural și arta contemporană. Ea a subliniat faptul că, în 2018, aproximativ 30 de milioane de lei au fost alocate și distribuite prin concursuri de proiecte pentru a sprijini diverse programe și proiecte culturale

Directorul de programe al Fundației Transylvania Trust, Furu Árpád, a prezentat modalitatea prin care sistemul de sprijin a contribuit la creșterea turismului și a activității economice din Rimetea, județul Alba.

Am oferit proprietarilor de case din Rimetea sprijin dacă păstrează forma originală a clădirilor și dacă acestea sunt renovate conform reglementărilor. Astăzi, dintre cele 300 de case de oaspeți, 68 funcționează în regim de pensiune, ceea ce înseamnă locuri de muncă atât pentru proprietari, cât și pentru locuitorii din zonă", a precizat Furu Árpád.

pe aceeași temă

Hírlevél