Pentru funcționarea cu succes a sistemului de sănătate, este nevoie în primul rând de solidaritate - Președintele UDMR, Kelemen Hunor, candidatul Uniunii la Președinție, la conferința medicală de la Târgu Mureș Fotó: Fotografia de: Banga Előd-Ernő

Pentru funcționarea cu succes a sistemului de sănătate, este nevoie în primul rând de solidaritate - Președintele UDMR, Kelemen Hunor, candidatul Uniunii la Președinție, la conferința medicală de la Târgu Mureș

”Nu am fost niciodată adeptul excepțiilor făcute pentru anumite persoane sau grupuri. Excepțiile subminează solidaritatea în cadrul soocietății, ceea ce face ca sistemul să nu rămână multă vreme sustenabil”, a subliniat, ieri, la Târgu Mureș, președintele UDMR, Kelemen Hunor, candidatul Uniunii la Președinție, la o conferință prilejuită de aniversarea a 15-a ani de la înființarea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate în România. Președintele Uniunii a atras atenția asupra proastei administrări din sistemul de sănătate și asupra câtorva probleme fundamentale ale funcționării durabile a sistemului. 

„Casa Națională de Asiguări de Sănătate se uită la medicii de familie ca la niște oameni față de care trebuie să dai dovadă de vigilență, care trebuie supravegheați și trași la răspundere. Acest sistem, acest mod de funcționare, își are originea în lipsa de încredere. În felul acesta, pe termen lung, sistemul nu este sustenabil și, tocmai de aceea, este necesară o schimbare anume: trebuie să elaborăm strategii pe termen lung în domeniile sănătății și educației, strategii a căror aplicare să nu depindă de cine se întâmplă să fie la un moment dat titularul portofoliului respectiv și nici de ce forțe politice se află la putere”, a spus Kelemen Hunor adăugând că cele mai dese schimbări de ministru s-au înregistrat tocmai la portofoliile sănătății și educației.

 

 „În 2011, am avut ocazia să urmăresc îndeaproape o încercare de reformă”, a spus președintele UDMR, referindu-se la proiectul de Lege a Sănătății supus dezbaterii publice de președintele României. ”Atunci s-a intenționat privatizarea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, iar administrarea spitalelor ar fi urmat să fie încredințată unor persoane private sau fundații”, a punctat președintele Uniunii, menționând câteva dintre prevederile contestate ale acelui proiect de reformă. 

 

„Atunci nu ne-am putut asuma acest lucru, deoarece s-a născut întrebarea: ce este mai important – profitul sau sănătatea? UDMR nu a fost atunci împotriva ideii de reformă, dar nu a considerat oportună o reformă care introducea în tablou sfera privată și lua în considerare o concurență fără sens”, a reamintit Kelemen Hunor. El a adăugat că, în 2012, această reformă pripită în domeniul Sănătății a avut numeroase consecințe pe plan politic. Procesul de reformă nu a fost ajutat nici de demisia lui Cseke Attila, ministrul Sănătății la acea dată, mai târziu s-a văzut nevoit să demisioneze și premierul Emil Boc, iar în cele din urmă a fost demis guvernul Ungureanu, din care făcea parte și UDMR.

 

Candidatul UDMR la Președinție a subliniat că, începând cu mijlocul anilor 1990, în cursul participărilor sale la guvernare, Uniunea nu a acordat importanță numai problemelor minorităților, ci și soluționării problemelor generale ale societății, probleme care îi afectează pe toți cetățenii. A fost și cazul inițiativei de acum 15 ani, când la propunerea lui Hajdú Gábor, ministrul Sănătății de atunci, a fost adoptată legea privind înființarea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. De asemenea, în anul 2009, Cseke Attila a coordonat descentralizarea spitalelor, acest politician responsabil ducând la bun sfârșit o reformă dificilă care, deși la vremea respectivă, a fost atacată de foarte multă lume, astăzi se recunoaște că a adus multe beneficii.

 

La conferință a fost prezent și Hajdú Gábor, fostul ministru UDMR al Sănătății, care a împărtășit amintiri personale despre reacțiile politicienilor și cele ale societății la una dintre cele mai importante reforme care au avut loc vreodată în domeniul Sănătății. Bătăliile politice ale anului 1999 au fost evocate și de senatorul Markó Béla, fostul președinte al UDMR.

 

„Ministeriatul lui Hajdú Gábor a fost eficient, a adus schimbări în întreg sistemul, inclusiv în județele din Transilvania care, în acea perioadă, erau dezavantajate. În 1999, ministrul maghiar, ministrul nostru, a fost cel care a pornit reforma sistemului medical, acesta este meritul UDMR”, a subliniat Markó Béla.

 

La finalul conferinței, președintele Uniunii, Kelemen Hunor, i-a mulțumit lui Hajdú Gábor pentru activitatea sa în UDMR și i-a înmânat un cadou-surpriză fostului ministru UDMR al Sănătății, ajuns acum la vârsta de 75 de ani.

 

 

pe aceeași temă

Hírlevél