Renașterea patrimoniului cultural maghiar din Transilvania cu sprijinul fondurilor europene

Renașterea patrimoniului cultural maghiar din Transilvania cu sprijinul fondurilor europene

”Suntem o comunitate creatoare de valori în Transilvania. Patrimoniul nostru construit face parte din patrimoniul european, iar Uniunea Europeană ne sprijină să restaurăm și să introducem în circuit monumentele noastre. Dacă reușim să introducem în circuitul turistic monumentele reabilitate, care pentru mai multe decenii au fost ascunse publicului, acestea vor deveni o parte vizibilă a culturii noastre”, a declarat, la Gherla, județul Cluj, europarlamentarul Iuliu Winkler, candidat al UDMR la alegerile europene din 26 mai.

Deputatul european a vizitat, duminică, șantierul pentru reabilitarea bisericii și a claustrului Mănăstirii Franciscanilor, împreună cu preotul romano-catolic și arhivistul Küsmődi Attila care a prezentat proiectele privind conservarea și protejarea monumentului istoric baroc, emblematic pentru arta transilvană a secolului XVIII.

Conform proiectului de restaurare, arhiva va fi accesibilă pentru cercetători, se va amenaja o bibliotecă cu sală de lectură, iar pentru publicul larg se va realiza un muzeu.

”În secolul XXI, reabilitarea monumentelor nu se finalizează cu lucrările de conservare. Este importantă crearea spațiilor comunitare, folosirea monumentelor în scopuri educaționale sau pentru cercetări științifice. Este importantă, de asemenea, și primirea vizitatorilor sau inițierea de cooperări transfrontaliere, iar acest monument va fi potrivit să răspundă unor astfel de cerințe”, a subliniat Iuliu Winkler.

Europarlamentarul consideră că turismul cultural reprezintă un potențial important pentru comunitățile maghiare dispersate din Transilvania  - comunitățile szorvány – deoarece prin acesta se  consolidează identitatea lor.

”Este datoria noastră să conservăm patrimoniul cultural pe care să-l transmitem următoarelor generații. În ultimii 12 ani, am reușit să atragem multe fonduri europene pentru reabilitarea patrimoniului nostru cultural. Obiectivul nostru este păstrarea și creșterea acestor fonduri și în următorul ciclu bugetar european, 2021 -2027”, a precizat candidatul UDMR al alegerile europene.

Winkler a afirmat că patrimoniul cultural maghiar are viitor doar dacă va beneficia de fonduri necesare conservării și reabilitării și dacă monumentele vor fi utilizate.

Pentru acest obiectiv este nevoie de cooperare dintre biserici, autorități locale și organizații nonguvernamentale.”Din acest punct de vedere, biserica și claustrul Mănăstirii Franciscanilor din Gherla este un bun exemplu, pentru că acest proiect complex a primit fonduri europene, dar și sprijin financiar din partea Consiliului Județean Cluj, respectiv din partea guvernului ungar”, a adăugat Winkler.

Valoarea proiectului european, finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020, se ridică la aproape 20 de milioane de lei, iar termenul pentru finalizarea lucrărilor este anul 2022.

pe aceeași temă

Hírlevél