Transilvania, viitorul pentru noi toți! – Lansarea campaniei electorale pentru candidații UDMR a avut loc la Cluj Fotó: Fotó: Biró István

Transilvania, viitorul pentru noi toți! – Lansarea campaniei electorale pentru candidații UDMR a avut loc la Cluj

Mă bucură enorm faptul că atât de mulți dintre voi ați acceptat să munciți pentru comunitate! Sunt mândru și vă mulțumesc că sunteți atât de mulți aici. Speranța este întotdeauna mult mai importantă decât dezamăgirea. Trebuie să credem, în ciuda nemulțumirii pe care o simțim uneori, că putem construi o țară mult mai bună pentru noi toți, români și maghiari. În locul dezbinării credem într-un viitor comun, într-o conviețuire pașnică, în parteneriat și în colaborare. Susținem și dorim cu aceeași intensitate exact ceea ce am cerut și acum o sută de ani! Vrem o Românie care să admită minoritățile naționale ca factori constituanți ai statului român! Împreună vom reuși! Numai uniți, vom reuși împreună!”, a subliniat președintele UDMR, Kelemen Hunor în discursul susținut cu prilejul desfășurării evenimentului de lansare a campaniei electorale pentru candidații UDMR, care a avut loc azi, 6 noiembrie la Cluj-Napoca.

Horváth Anna a fost gazda evenimentului de lansare a campaniei electorale și candidaților UDMR de la Cluj-Napoca pentru alegerile parlamentare. În discursul de deschidere ea a mulțumit sutelor de oameni care i-au trimis mesaje de susținere în ultima perioadă și a subliniat că aceste gesturi de solidaritate îi dau putere să meargă mai departe, după ce a fost suspendată temporar din funcția de viceprimar al municipiului Cluj-Napoca. „În Aceste vremuri, când cineva critică munca noastră de reprezentare a comunității și o definește drept zadarnică, la care se adaugă și atmosfera de neîncredere, de nesiguranță a societății, nimeni nu poate să rămână indiferent la impactul extrem de negativ provocat de aceste situații critice. Această atmosferă îngreunează foarte mult capacitatea de depăși eventualele eșecuri, distruge orice proiecție pozitivă a viitorului îi descurajează și pe puținii care sunt dispuși să își asume și cel mai mic rol în activitatea de  reprezentare a intereselor comunității.” – a declarat Horváth Anna. Cu toate acestea, are convingerea că,  unitatea și solidaritatea sunt cel mai necesare elemente atunci când se încearcă din toate direcțiile dezbinarea comunității maghiare. „Atunci trebuie să fim cei mai devotați cauzei noastre, pământului nostru natal și să întărim comunitatea maghiară, când se încearcă cel mai mult intimidarea noastră. Interesele noastre nu pot fi susținute prin jumătăți de măsură, cu muncă ocazională! Noi avem nevoie de reprezentanți la orice nivel de reprezentare. Avem nevoie să fim reprezentați de adevărați profesioniști în domeniile lor de activitate, devotați și responsabili în îndeplinirea sarcinilor atribuite” a subliniat Horváth Anna.

„Din fericire a durat doar 45 de minute să ajung azi, din Târgu-Mureș la Cluj. Și nici colegilor din Brașov nu le-a luat mai mult de o oră să parcurgă drumul până aici. Că doar avem 450 de kilometri de autostradă…..Ce bine că Bucureștiul ne poartă astăzi de grijă și aplică legile în vigoare! Ce bine că Bucureștiul dezvoltă comunitățile noastre locale din banii pe care tot de la noi îi primesc! Sau mă înșel, oare? Atunci, care e problema cu mesajul de pe panourile UDMR?” - acestea au fost cuvintele de salut ale senatorului Markó Béla în cadrul evenimentului de lansare a campaniei electorale UDMR, prin care a enumerat problemele cu care se confruntă,  în prezent, comunitatea maghiară din Transilvania. Markó Béla consideră că maghiarii din Transilvania cunosc cel mai bine de ce anume au nevoie: ”Aveți încredere, că putem construi o nouă Transilvanie, unde vom fi cu toții, cu adevărat acasă. Acordați-ne posibilitatea de a conduce țara, iar rezultatul va fi  unul pozitiv, vom consolida România, dar și Transilvania.” Adresându-se noii generații de politicieni, Marko a spus că: ”Obiectivele noastre au rămas neschimbate. Este rândul vostru să fiți prezenți la București pentru a milita în interesul afirmării obiectivelor comunității maghiare. Nu puteți renunța niciodată la ideea că este posibil să trăim ca maghiari, cu șanse egale, pe pământul nostru natal. Vă doresc mult succes în campania electorală, iar apoi mult curaj și consecvență în activitatea care vă așteaptă. NU permiteți distrugerea a tot ceea ce am construit până acum. Continuați proiectele începute de noi și duceți la bun sfârșit ceea ce  noi nu am reușit să  îndeplinim până în acest moment”.

În opinia primarului municipiului Sfântu-Gheorghe, Antal Árpád, răspunsul la întrebarea de ce trebuie să salvăm Clujul, Oradea, Secuimea, Transilvania de București e foarte simplu: pentru că în ultimii 98 de ani guvernul generat mai multe probleme decât a soluționat. „Noi înțelegem și acceptăm faptul că Statul Român este suveran și indivizibil, iar din România face parte și pământul nostru natal. Nu putem însă accepta să fim considerați cetățeni de rangul doi sau trei în țara noastră”, a spus primarul și a adăugat: UDMR cere ceea ce i s-a promis comunității maghiare în 1989. „Cerem doar ceea ce ni se cuvine, nu mai mult și nu mai puțin. Nu suntem perfecți, dar suntem unica formațiune politică din România, căreia îi pasă de năzuințele și interesele comunității noastre. Poate că programul  nostru electoral nu este perfect, dar este unicul document care are soluții pentru o Transilvanie mai modernă, emancipată. Avem un obiectiv de la care nu ne putem abate. Societatea maghiară din Transilvania este mai diferită ca oricând. Aceste diferențe sunt mari și profunde. Sărăcia este tot mai accentuată, diferențele sociale sunt semnificative, nedreptățile sunt tot mai multe. Mulți dintre noi au obosit, sunt dezamăgiți, au renunțat la speranță. Trebuie să luptăm împotriva discriminării, dar trebuie să luptăm și împotriva sentimentului de apatie care pune în pericol siguranța comunității noastre. Trebuie să învingem dezbinarea, indiferența și nepăsarea, trebuie să soluționăm odată și pentru totdeauna divergențele dintre noi, români și maghiari deopotrivă”, a precizat în discursul său Antal Arpad, subliniind obiectivele imediate ale comunității maghiare.

„Ne dorim să construim o Transilvanie în care viața din mediul rural înseamnă nu doar un aer mai curat, dar și bunăstare și progres. Este important ca viața de la sate să se îmbunătățească semnificativ. Scopul nostru este ca, în următorii patru ani, să reușim să reducem aceste diferențe, iar gospodăriile agricole să devină motorul economiei țării, iar nivelul de trai al oamenilor care trăiesc în mediul rural să fie mult îmbunătățit”, a afirmat Tánczos Barna în intervenția sa. Candidatul UDMR la Senat din județul Harghita a mai spus, în legătură cu proiectele sale privind dezvoltarea mediului rural, că UDMR va iniția un program prin care Guvernul să sprijine noile întreprinderi familiale, cu o finanțare de 50.000 de euro și trei ani de scutire de la plata impozitului. Scopul Uniunii este ca, în următorii patru ani, să se înființeze 2000 de noi întreprinderi agricole în Transilvania.

Cseke Attila, candidatul UDMR la Senat din județul Bihor, a vorbit despre proiectele Uniunii în domeniul infrastructurii. Cseke Attila este de părere că, azi, în România, cine alege transportul cu trenul, nu știe când va ajunge la destinație, iar cine alege să circule cu mașina, se deplasează greu, din cauza lipsei de autostrăzi și a blocajelor rutiere de pe drumurile naționale, iar astfel, mai degrabă stă pe loc decât să avanseze. „Sunt aproape 20 de ani de când se planifică și replanifică construcțiile de autostrăzi din Transilvania. Dar se pare că UDMR este singura formațiune preocupată de această problemă. În consecință, Uniunea a decis și a inclus în programul electoral că o condiție de bază pentru susținerea activității viitorului Guvern, indiferent de culoarea politică a acestuia, este finalizarea autostrăzilor Transilvania Nord și Transilvania Sud. Obiectivul nostru principal este asfaltarea drumurilor din mediul rural și construirea drumurilor expres. Un alt obiectiv important este ca între două colțuri ale Transilvaniei călătoria cu trenul să dureze cel mult 5 ore. În acest scop este necesară reabilitarea transportului feroviar, modernizarea trenurilor și rețelelor de cale ferată”, a subliniat candidatul UDMR la Senat.

Benedek Zakariás, candidatul UDMR pe lista județului Harghita, reprezentant al diasporei interne, a declarat că, în regiunea pe care o reprezintă, un monument adoptat și reabilitat, un eveniment dedicat zilelor maghiare, un autobuz școlar înseamnă foarte mult, este ca o ancoră care îi leagă pe maghiarii din diaspora internă de identitatea lor. ”Cred că o ancoră asemănătoare poate fi și acea decizie a Uniunii de a asigura un loc considerat eligibil pentru un reprezentant al diasporei interne. Mă bucur că alegerea a fost persoana mea, mulțumesc Uniunii pentru decizie și încredere, iar maghiarilor din județul Harghita le mulțumesc pentru că m-au acceptat”, a declarat candidatul UDMR, spunând că el cunoaște îndeaproape și înțelege problemele cu care se confruntă diaspora internă și va face tot ce îi stă în putere pentru a le soluționa.

Opinia candidatul UDMR pentru Camera Deputaților din județul Bihor, Szabó Ödön, ca specialist în politica educațională și în calitate de tată a cinci copii, este că, deși extinderea învățământului în limba maghiară și construirea de la zero a unui sistem educațional în limba maternă în România este acum o poveste de succes, UDMR are o nouă misiune. „Trebuie să construim școli moderne, cu programă școlară competitivă, să garantăm un învățământ de calitate copiilor. Este nevoie de renovarea și dotarea unităților școlare și trebuie să ne asigurăm că acestea sunt accesibile pentru cât mai mulți copii. Trebuie să mărim salariile dascălilor. Trebuie redusă materia de studiu și trebuie să eliminăm obligativitatea temelor de casă, astfel încât copiii, odată ce ajung acasă, să nu își petreacă tot timpul liber învățând! Vrem cunoaștere temeinică, nu memorare!”,enumerând, astfel, obiectivele UDMR legate de educație.

Victoria din iunie a fost una importantă în Satu-Mare, atât în municipiu, cât și în județ. În cei 15 de ani de activitate, Kereskényi Gábor a învățat că, pentru a reuși, avem nevoie de o echipă performantă, perseverentă, dedicată, care muncește cu mult respect. „Avem nevoie de o comunitate de oameni care subordonează totul unui scop comun. Alegerile pot fi pierdute de un candidat, dar câștigate de o echipă. Dacă am câștigat, înseamnă că fiecare membru al echipei a muncit suficient de mult. Înseamnă că a trecut pe la vecini și în week-end, dacă nu i-a găsit acasă în timpul săptămânii. Înseamnă că și-a sunat prietenii, inclusiv pe cei cu care în urmă cu o săptămână a avut o dispută și le-a amintit de ziua alegerilor”, a spus primarul. „UDMR este cea mai bună, cea mai potrivită forță politică pentru a reprezenta în Parlament interesele și valorile comunității noastre. Vrem o Transilvanie puternică, cu o prezență puternică în Parlament – asta înseamnă victoria din 11 decembrie. Noi avem în vedere interesele comunității, nu interesele proprii. Împreună vom reuși!”, a concis Kereskényi.

„Familiile sunt baza societății noastre și pilonii comunității maghiare. Familiile cresc copii, își plănuiesc un viitor aici, vor să-și trăiască bătrânețea tot aici, acasă, în Transilvania. Aceste familii merită siguranța financiară și gospodării familiale prospere”, a arătat candidatul UDMR pentru Camera Deputaților din județul Bihor, Biró Rozália. Ea este de părere că trebuie să construim o Transilvanie în care este bine să trăiești, unde familiile noastre se simt în siguranță. Vrem să avem securitatea locului de muncă, să fim siguri că educația copiilor noștri și bunăstarea celor vârstnici este garantată. Ca mamă și ca politician ea este mulțumită de programul electoral al UDMR, de propunerile privind bunăstarea familiilor: creșterea salariului minim pe economie, pensii decente, reduceri de impozite pentru familii și reduceri suplimentare la plata utilităților.

Péter Ferenc, președintele Consiliului Județean Mureș, este de părere că, pentru o muncă liniștită în administrația locală și județeană, avem nevoie de o prezență accentuată a UDMR în Parlament. „Înseamnă altceva să negociezi știind că ai sprijin în Parlament – în iunie am văzut că UDMR a dat președinți în trei județe datorită prezenței din Capitală. Pe de altă parte, nu toate problemele se pot soluționa la nivel local. Drepturile comunităților locale, siguranța comunității noastre sunt garantate de legile care sunt adoptate în București”, a explicat acesta. UDMR are obiective ambițioase, pornește în campanie cu proiecte care servesc interesele tuturor administrațiilor locale, tuturor comunităților și tuturor oamenilor. „Localitățile noastre au nevoie de drumuri bune, de o infrastructură dezvoltată. Taxele locale trebuie să servească comunitatea locală”, a precizat Peter Ferenc. 

Fără tineri nu avem viitor”, a spus Antal Lóránt, președintele organizației de tineret (MIÉRT). „Tinerii talentați părăsesc această țară, iar soluția nu constă în a-i trage la răspundere pentru că pleacă, ci în a crea posibilități pentru ca ei să rămână. Ei sunt garanția unui viitor pentru Transilvania”, a adăugat acesta. „Comparativ cu țările occidentale, înființarea unei societăți comerciale la noi înseamnă multă bătaie de cap. Susținem ideea înființării societăților comerciale într-o singură zi și scutirea tinerilor antreprenori timp de trei ani de la plata altor impozite în afara celor pentru venit. Avem nevoie de o educație de calitate, competitivă. Nu trebuie să avem prejudecăți legate de școlile profesionale. În ziua de azi un stilist bun sau un bun mecanic auto câștigă bine chiar și la începutul carierei”, a enumerat el misiunile UDMR. Antal Lóránt militează pentru o Transilvanie de unde tinerii nu vor să emigreze.

După cum se cunoaște, în baza parteneriatului dintre UDMR și PCM, Uniunea a oferit două locuri eligibile pe listele de candidați pentru alegerile parlamentare. În acest context de parteneriat, Biró Zsolt, președintele Partidului Civic Maghiar, candidat pe lista UDMR din județul Mureș, a rostit un scurt discurs în cadrul evenimentului. ”Ne dorim o Transilvanie în care să ne simțim acasă. Iar acasă putem fi doar acolo unde suntem și în siguranță. Noi vrem să fim acasă pe pământul natal, deci aici trebuie să ne creăm sentimentul de siguranță. Din toate punctele de vedere. Pe lângă siguranța materială, garanția respectării drepturilor noastre reprezintă siguranța viitorului nostru. Un viitor în care Transilvania rămâne unică: diversă și dinamică, cu toate caracteristicile sale specifice, precum tradițiile, gusturile, peisajele, cu tot ce ne marchează transilvanismul”, a declarat Biró. El este de părere că ”uniți în  diversitate” nu este doar un slogan european modern, ci o realitate transilvană. ”În acest context, trebuie să includem identitatea noastră națională la baza căreia se află politica responsabilității. Rațiune, solidaritate și responsabilitate pentru electoratul maghiar. Acestea sunt coordonatele”, a subliniat președintele PCM.

 „Nu am cerut niciodată avantaje care nu ni se cuvin. Am cerut doar ca năzuințele noastre să fie luate în considerare pentru ca să putem construi un sistem instituțional, astfel încât cultura noastră să poată dăinui, să putem avea un viitor aici, în România. Dacă UDMR are o prezență în București, atunci vom fi auziți”, a spus în cadrul evenimentului Szép Gyula, directorul Operei Maghiare din Cluj-Napoca. El a precizat că, în funcția sa de conducere a unei instituții culturale, a simțit exact diferența dintre perioada în care Ministerul Culturii a fost condus de un transilvănean și când ministrul a avut nevoie de GPS  pentru a găsi acest oraș, Clujul, unde prima Operă Maghiară a fost fondată în 1822. „În Capitală și în administrațiile locale UDMR are instrumentele necesare pentru a lupta pentru independența și dezvoltarea instituțiilor culturale. 11 decembrie reprezintă un nou elan în această misiune!”, a precizat Szép.

„Nu e ușor să urmăm calea celor care au pășit înaintea noastră. Avem succese mari și realizări semnificative de urmat. Noi, candidații mureșeni, avem predecesori precum Markó Béla, Borbély László, Frunda György, Kerekes Károly și Kelemen Attila. Oameni care au făcut mult pentru UDMR, fără de care Uniunea nu ar fi cea de azi”, a spus candidatul UDMR pentru Camera Deputaților din județul Mureș, Csép Andrea, despre predecesorii săi adăugând: „Noua generație are un entuziasm la fel de mare și pornește la drum cu aceleași obiective. Slujește comunitatea maghiară și în Parlament, cu sprijinul comunității noastre”. „Dorim să construim o Transilvanie unde familiile noastre se simt în siguranță, unde nu sunt puse în pericol drepturile comunităților locale. Asta reprezint și eu, în noua echipă cu care pornim la drum. Am colegi cinstiți, devotați intereselor și valorilor comunității noastre”, a spus candidatul. 

pe aceeași temă

Hírlevél