UDMR a sesizat Consiliul Naţional de Combatere a Discriminării cu privire la decizia discriminatorie a ARACIS

UDMR a sesizat Consiliul Naţional de Combatere a Discriminării cu privire la decizia discriminatorie a ARACIS

„UDMR  sesizat  CNCD pentru constatarea unor fapte discriminatorii comise de Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (în continuare ARACIS). Instituţia în cauză a comunicat în scris o dispoziţie prin care prevede obligativitatea comunicării exclusive în limba română între studenţii medicinişti şi pacienţi, în timpul desfăşurării stagiilor clinice.  O astfel de măsură îngreunează mult situaţia pacienţilor maghiari şi totodată devine imposibilă instruirea practică a studenţilor de medicină de la secţia maghiară”- a declarat azi la orele prânzului secretarul general al UDMR, Kovács Péter.

„UDMR, ca o asociere a comunităţii naţionale maghiare din România, constituită în vederea apărării, reprezentării publice şi coordonării intereselor acestei comunităţi, se consideră obligată să atragă atenţia autorităţilor la constatarea unor asemenea manifestări discriminatorii, şi solicită CNCD efectuarea unei cercetări detaliate în acest caz, respectiv adoptarea de către aceeaşi instituţie a măsurilor necesare şi sancţionarea ARACIS în baza prevederilor HG nr. 137/2000”  – a declarat secretarul general. Kovács Péter a adăugat totodată: „legea nr. 46 din 2003 privind drepturile pacientului dispune că, pacienţii care se adresează sistemului sanitar românesc au dreptul de a fi informaţi într-un limbaj respectuos, clar, cu minimalizarea terminologiei de specialitate; în cazul în care pacientul nu cunoaşte limba română, informaţiile i se aduc la cunoștință în limba maternă ori în limba pe care o cunoaşte”.

În opinia secretarului general al UDMR, Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior, urmând exemplul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş sfidează prevederile legii învăţământului nr. 1 din 2011, deoarece refuză în mod deschis şi categoric de a asigura studenţilor de etnie maghiară învăţarea şi dezvoltarea profesională în limba maternă.





pe aceeași temă

Hírlevél