UDMR a votat, în plenul Senatului, în favoarea proiectului de lege pentru achiziția ambulanțelor

UDMR a votat, în plenul Senatului, în favoarea proiectului de lege pentru achiziția ambulanțelor

În ultimii ani s-au achiziționat foarte puține ambulanțe la nivel național, iar capacitatea de operativitate a autospecialelor din dotarea SMURD este grav afectată din cauza uzurii acestora. Ultima acțiune majoră de achiziții de ambulanțe s-a produs ca urmare a demersurilor făcute de UDMR atunci când Uniunea a desemnat ministrul Sănătății și, ulterior, în 2013, în urma procedurilor de achiziție publică demarate tot în acea perioadă. Modernizarea ambulanțelor este, în continuare, o prioritate pentru UDMR și vom sprijini toate inițiativele care vizează acest scop”,a declarat luni, 4 decembrie, liderul grupului UDMR din Senat, Cseke Attila, după ce senatorii Uniunii au votat în favoarea proiectului de lege privind aprobarea Ordonanței de Urgență a Guvernului pentru achiziția centralizată a autospecialelor.

Cseke Attila a subliniat că procesul de achiziție publică demarat de UDMR ar fi prevăzut achiziția a sute de autospeciale pe an pentru a înlocui ambulanțele mai vechi de 7 ani sau care au peste 200.000-300.000 de kilometri la bord, dar această procedură s-a oprit după 2013. „În vederea modernizării continue a ambulanțelor, Guvernul ar trebui să aloce fonduri în acest sens în fiecare an, nu odată la câțiva ani. Din cauza faptului că în ultimii ani nu s-a achiziționat un număr suficient de autospeciale, s-a ajuns în situația în care, la nivel național, peste 400 de ambulanțe sunt scoase temporar din funcțiune în fiecare zi, pentru că necesită reparații. În cazul SMURD, media perioadei de indisponibilitate a autospecialelor – care oricum ar trebui schimbate cu unele noi – este de 3 săptămâni pe an pentru fiecare ambulanță. Starea de uzură a autospecialelor pune în pericol asigurarea asistenței în situații de urgență. Pot să amintesc aici de două exemple concrete, din ultimul an, în care nicio ambulanță nu a fost disponibilă la nivel județean, timp mai multe zile”, a atras atenția Cseke Attila.

În opinia liderului grupului UDMR din Senat, este inadmisibil ca starea de uzură a ambulanțelor să pună în pericol capacitatea de operativitate a SMURD în situații de urgență și, prin urmare, Parlamentul trebuie să sprijine actele normative care prevăd achiziția autospecialelor noi.  

 

pe aceeași temă

Hírlevél