Prima pagină > Evenimente
  • Mărime
    text
  • Trimite prin e-mail
  • Tipăreşte

  • Trimite prin:
  • Share


13.

10:30
Miercurea-Ciuc, P-ța Majláth Gusztáv Károly, nr.1

În atenția redacțiilor – CRU se întrunește pe 13 octombrie la Miercurea-Ciuc

Consiliul Reprezentanților Unionali (CRU) se va reuni pe 13 octombrie, ora 10.30 la Miercurea Ciuc, în sala de spectacole a cinematografului din municipiu (P-ța  Majláth Gusztáv Károly, nr.1).

Pe ordinea de zi a reuniunii se află raportul politic al președintelui UDMR, adoptarea deciziilor referitoare la Congresul de anul viitor al Uniunii și pregătirea alegerilor europarlamentare.


6.

9:30
Arad, Str. Episcopiei nr. 32

În atenția redacțiilor - programul președintelui UDMR, Kelemen Hunor

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, se va afla la Arad sâmbătă, 6 octombrie, unde va participa la manifestările organizate în memoria celor 13 generali, martiri  ai Revoluției pașoptiste.

Liderul UDMR va susține o conferință de presă împreună cu  Faragó Péter, președintele organizației județene a UDMR Arad, începând cu ora 9:30, la sediul local al Uniunii din str. Episcopiei nr. 32.

La ora 13:00, președintele Kelemen Hunor va rosti un discurs, în cadrul evenimentului organizat la statuia Libertății din Arad.


20.

17:00
Piața din fața Teatrului Maghiar de Stat, Cluj-Napoca

În atenția redacțiilor : 100 de ani de cultură maghiară în Cluj - Expoziția participativă a istoriei culturii maghiare va fi inaugurată luni, în fața Teatrului Maghiar de Stat din Cluj Napoca

Luni, 20 august, ora 17.00 va avea loc la Cluj Napoca lansarea expoziției participative a istoriei culturii maghiare, în piața din fața Teatrului Maghiar de Stat. Cu această ocazie președintele UDMR, Kelemen Hunor va susține un discurs festiv, urmat de Gergely Balázs, organizatorul principal al Zilelor Maghiare Clujene, Szép Gyula, directorul Operei Maghiare din Cluj Napoca și Tompa Gábor, directorul Teatrului Maghiar de Stat din Cluj. În cadrul evenimentului va fi asigurată traducere simultană în limba română.

Artiștii creează în fiecare zi, însă doar timpul și consumatorul de artă sunt cei care vor da valoare creației. Cine poate spune cu adevărat cât valorează un cuvânt, cine poate evalua grandoarea unei statui, profunzimea unei picturi? Avem nevoie de poezie, de proză, de umor strecurat printre rânduri și în culorile paletei, avem nevoie de dragostea înfiripată în mâinile sculptorului. Această expoziție prezintă ultimii o sută de ani de cultură maghiară din Cluj din perspectiva timpului și privitorului: ne amintește de trecutul care este viu și astăzi, dar care e și prezentul și viitorul nostru. Prezintă modul în care orașul își vede propria creație culturală din ultimii 100 de ani. Vă invităm să participați la această incursiune, să împărtășiți cu noi, cu toți cei interesați frumusețe. Fotografiile cu creațiile care fac parte din istoria artei Clujene (cărți,picturi,desene,sculpturi) sunt așteptate la adresa de mail:programiroda@rmdsz.ro

Împreună dăm viață culturii clujene!

Expoziția face parte din seria de programe inițiate de UDMR cu titlul 1000 de ani în Transilvania, 100 de ani în România, cu ocazia aniversării Centenarului.

 


11.

11.00
Târgu Mureș, în sala mare a Casei Deus Providebit din municipiu (P-ța Trandafirilor nr.61)

Conferință de presă SÂMBĂTĂ, pe tema reînființării Liceului romano-catolic din Târgu Mureș

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, va susține mâine, sâmbătă, 11 august, la ora 11.00 o conferință de presă – în limbile română și maghiară - la Târgu Mureș, în sala mare a Casei Deus Providebit din municipiu (P-ța Trandafirilor nr.61).

Liderul UDMR va informa opinia publică în legătură cu istoricul și contextul reînființării Liceului romano-catolic, dar și despre etapele administrative care trebuie urmate în perioada imediat următoare pentru funcționarea, în mod legal, a acestei instituții de învățământ. 


11.

Dragi colegi! Conferința de presă anunțată pentru astăzi, care urma să fie susținută de președintele UDMR, Kelemen Hunor, la Târgu Mureș, este anulată.

Mulțumim pentru înțelegere!

Biroul de presă al UDMR

 

28.

Subcetate (Natur Air Park)

În atenția redacțiilor – UDMR și MIERT organizează în perioada 28 iunie – 1 iulie 2018, cea de a II-a ediție a Taberei de vară

Uniunea Democrată Maghiară din România și Conferința Tinerilor Maghiari din România (MIERT) organizează între 28 iunie și 1 iulie, în comuna Subcetate (Natur Air Park), din județul Harghita, cea de a doua ediție a taberei politice pentru angajații din structurile Uniunii, liderii organizațiilor de tineret și tinerii interesați de politică.

Tabăra de pregătire este destinată tinerilor care vor să se implice în politică, vor să înțeleagă ce se află în spatele unei decizii.

Pentru cei peste 150 de participanți vor fi organizate și ateliere individuale de dezvoltare a competențelor, în diferite sectoare ale acestui domeniu.

 

Programul detaliat al evenimentului poate fi accesat la următoarea adresă: http://rmdsz.ro/uploads/fileok/dok/edzotabor%20program%20RO%2006.25..pdf

 

Reprezentanții mass-media sunt așteptați să participe la prezentările din cadrul evenimentului.


14.

11.00
Cluj-Napoca, Universitatea Sapientia, sala Hunyadi Mátyás

În atenția redacțiilor – Concursul bilingv de istorie culturală Cluj-Napoca 100

Ca parte a seriei de programe derulate în acest an sub numele de „1000 de ani în Transilvania, 100 de ani în România”, UDMR va organiza la Cluj-Napoca în data de 14 iunie, de la ora 11.00 , în sala Hunyadi Mátyás al Universității Sapientia, concursul bilingv de istorie culturală Cluj-Napoca 100. La concurs s-au înscris 14 
echipe ale liceelor cu predare în limba română și maghiară din Cluj-Napoca, ai căror elevi vor prezenta personalități proeminente ale culturii reciproce din ultimul secol. Lucrările vor fi evaluate de un juriu profesionist. Sponsorul 
principal al evenimentului este Fundația Communitas. 

Așteptăm, cu drag, reprezentanții presei la eveniment!


7.

10:45
Palatului Culturii, Târgu Mureș

În atenția redacțiilor - Patrimoniul cultural – factor de dezvoltare regională și coeziune socială

În programul evenimentului de joi, intitulat Patrimoniul cultural – factor de dezvoltare regională și coeziune socială”, care va avea loc la Târgu Mureș, a intervenit o modificare. La conferința de presă va participa și ministrul educației, Valentin Popa.

La invitația Uniunii Democrate Maghiare din România joi, 7 iunie a.c., va fi prezent la Târgu Mureș, Comisarul european pentru educație, cultură, tineret și sport, Navracsics Tibor.

Cu această ocazie, în sala mică a Palatului Culturii din Târgu Mureș, va avea loc începând cu ora 10.45, o dezbatere cu tema „Patrimoniul cultural – factor de dezvoltare regională și coeziune socială”. Discuția, la care sunt invitați să participe și reprezentanții mass-media, se va desfășura în limbile română și maghiară.

Gazda evenimentului este președintele Consiliului Județean Mureș, Péter Ferenc, iar moderatorul dezbaterii va fi vicepreședintele executiv al UDMR pentru cultură, Hegedüs Csilla. Vor participa: europarlamentarul UDMR, Sógor Csaba, directorul Muzeului Județean Mureș, Soós Zoltán,  directorul Institutului Național a Patrimoniului, Ştefan Bâlici,  directorul Administrației Fondului Cultural Național, Irina Cios,  și directorul de programe al Fundației Transylvania Trust, Furu Árpád.

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, comisarul european, Navracsics Tibor și ministrul Educației, Valentin Popa, vor susține o conferință de presă, la finalul dezbaterii, începând cu  ora 12.30.

Participarea la forum este gratuită dar necesită înregistrare prealabilă. Cei interesați sunt rugați ca până miercuri seara, să confirme prezența la eveniment. Înregistrarea se face accesând linkul de mai jos și completarea formularului atașat. 

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSc-bqTHuyYe1ekQQsRk7NTbMasRjwfkPdRHGWCsrpTJZ5YSLg/viewform

 


25.

14:00
Băile Bálványos

Comisia de Guvernanță a Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei

Comisia de Guvernanță a Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei se va reuni între 30-31 mai 2018, la Băile Bálványos, la invitația Consiliului Județean Covasna. Miercuri, 30 mai va avea loc reuniunea Comisiei de specialitate, urmând ca joi, 31 mai, să se desfășoare Conferința internațională „Utilizarea limbilor minorităților naționale în administrațiile locale și regionale.”

Vă informăm, că participarea presei la eveniment este condiționată de acreditarea  obținută din partea Consiliului Județean Covasna. 

Prin urmare, vă rugăm să transmiteți solicitările de acreditare până vineri, 25 mai, ora 14.00, la adresa kovasznamegyetanacsa@gmail.com.

Cererea de acreditare trebuie să conțină următoarele date:

       numele și prenumele jurnalistului, corespondentului;

       denumirea instituției de presă;

       nr. legitimației de presă;

       date contact: telefon fix, telefon mobil, fax, adresă e-mail;

       în cazul transmisiunii directe: numărul de înmatriculare al mașinii – DSNG;

       punctele din program la care doriți să participați.


Programul detaliat al evenimentului poate fi accesat aici:  http://rmdsz.ro/uploads/fileok/dok/2018_05_23_BalvanyosprogramROpresa.pdf

Persoană de contact în relația cu presa: Gy. Turoczki Emese, nr de telefon: 0729942995

Biroul de presă al Consiliului Județean Covasna

23 mai 2018

 

 


26.

12.00
sediul UDMR din Cluj Napoca -str. Republicii nr.60

În atenția redacțiilor - Conferință de presă comună Kelemen Hunor, David McAllister și Sógor Csaba

La invitația europarlamentarului UDMR, Sógor Csaba, joi, 26 aprilie, va efectua o vizită în Cluj-Napoca vicepreședintele Partidului Popular European, David Mc.Allister, europarlamentar CDU din Germania.

Cu această ocazie, președintele UDMR, Kelemen Hunor, împreună cu europarlamentarii, David McAllister și Sógor Csaba vor susține o conferință de presă comună la sediul  UDMR din Cluj Napoca (str. Republicii nr.60), de la ora 12.00, în cadrul căreia vor fi abordate subiecte de interes comun, discutate în timpul vizitei în România a oficialului european, dar și tema alegerilor europarlamentare de anul viitor.

Menționăm că în timpul conferinței de presă va fi asigurată traducere simultană în limba engleză și română.

David McAllister este politician și avocat german de origine scoțiană și norvegiană. În perioada 2010-2013 a fost premier al Saxoniei Inferioare, iar din 2014 este europarlamentar, președintele comisiei de relații externe (AFET) și vicepreședinte al PPE.