Accesul la justiție va fi mai simplu – deputații UDMR au votat în favoarea modificării Codului de procedură civilă

06.06.2018 | Camera Deputaţilor

Modificările Codului de procedură civilă adoptate astăzi vor duce la o justiție mai transparentă și mai accesibilă pentru cetățeni. Accesul la justiție este un drept fundamental, care nu poate fi condiționat de prevederi legislative precum obligativitatea de a angaja un avocat dacă procesul va continua la un alt nivel de jurisdicție. Onorariile unui avocat pot fi costisitoare, iar imposibilitatea de a le plăti nu trebuie să însemne îngrădirea accesului la justiție pentru cetățeni. Totodată, modificările adoptate astăzi conțin și alte măsuri importante precum accesul nelimitat al părților la toate etapele procesului, prin eliminarea camerei de consiliu. Amendamentele adoptate sunt în concordanță cu deciziile CCR și recomandările CEDO”, a arătat deputatul UDMR din județul Brașov, Ambrus Izabella, după ce plenul Camerei Deputaților, în calitate de for decizional, a adoptat proiectul de lege pentru modificarea Codului de procedură civilă.

În ultima perioadă, comisiile de specialitate ale Parlamentului au dezbătut modificările propuse ale Codului de procedură civilă, iar numeroase organizații profesionale au elaborat și au depus propuneri la acest proiect legislativ, cum ar fi: Consiliul Superior al Magistraturii, Consiliul Legislativ, Înalta Curte de Casație și Justiție, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Uniunea Națională a Judecătorilor din România sau Coaliția Românilor.

„În timpul dezbaterilor noului Cod de procedură civilă nu au fost mari diferențe de opinii între pozițiile partidelor aflate la guvernare, cele din opoziție, organizațiile profesionale sau cele civile implicate, toate părțile fiind de acord cu faptul că accesul cetățenilor la justiție trebuie simplificat. Potrivit modificărilor adoptate, deși părțile vor avea, în continuare, posibilitatea de a apela la un avocat în timpul proceselor, acestea nu vor mai fi obligate să angajeze unul”, a arătat deputatul Ambrus Izabella.

Ambrus Iza a mai amintit că noile prevederi includ ca declarațiile martorilor să fie consemnate de grefier întocmai și literar, pentru că, până acum, acestea au fost dictate de judecător. Modificările adoptate conțin, totodată, precizări cu privire la comunicarea actelor procedurale, menționând că acestea pot fi trimise în mod valabil de acum încolo nu doar prin poștă, ci și prin fax sau email.