Acordarea Premiului pentru Excelență și a Premiilor pentru Cultura Maghiară Contemporană Transilvană

31.01.2015 | Cultură

Pentru prima dată în istoria UDMR, a fost decernat, în cadrul galei aniversare, Premiul pentru Excelență în activitate. Distincția a fost acordată scriitorului și istoricului literar, Kántor Lajos, unul din fondatorii Uniunii, omul care a găsit mereu calea dintre om, comunitate și creație, cel care s-a dedicat mereu, prin muncă, binelui comunității maghiare, fiind adeptul neobosit al perpetuării tradițiilor transilvane și al spiritualității intelectuale maghiare în Transilvania.

Măsura tuturor lucrurilor este omul. Azi, pentru a treia oară de la fondarea acestui premiu de către UDMR, ne exprimăm recunoștința pentru munca acelor personalități ale culturii contemporane maghiare transilvane care, prin faptele și creațiile lor, au demonstrat cu adevărat că măsura fiecărui lucru este omul. Omul creator”, a afirmat Kelemen Hunor cu prilejul înmânării Premiului pentru Cultura Maghiară Contemporană Transilvană, numind drept ”valoare a comunității” opera celor trei artiști premiați, realizată de fiecare în parte, în trei domenii diferite de specialitate.

Uniunea a acordat distincții actorului Bogdán Zsolt, artistului plastic Bartha Ciupe Ernő și poetului Jánk Károly.

Bogdán Zsolt, actorul născut la Miercurea Ciuc, este de 21 de ani membru al trupei de teatru din cadrul Teatrului Maghiar de Stat din Cluj. Este beneficiarul a 17 distincții naționale și internaționale pentru interpretare, a unei distincți de stat și a recunoașterii profesionale. Prestațiile sale cinematografice și teatrale pot fi urmărite atât la noi în țară, cât și în străinătate. În prezent, interpretează roluri în numeroase piese pe scena Teatrului Maghiar de Stat din Cluj, respectiv un rol individual în serata literară dedicată poetului maghiar Ady Endre.

Bartha Ciupe Ernő, artist vizual, sculptor din comuna clujeană Vlaha, practicant al sculpturii organice încă de la sfârșitul anilor 90, este deseori invitat și participant la forumuri, expoziții și evenimente internaționale, beneficiind de numeroase recunoașteri profesionale. Lucrările sale puteau fi vizionate de amatorii artei plastice contemporane, atât la Cluj cât și la Toulouse, respectiv Budapesta.

Jánk Károly, poetul recunoscut al literaturii maghiare transilvane, provine din municipiul Satu Mare, fiind și în prezent profesor de limbă și literatură maghiară în orașul său natal. Este autorul a șapte volume de poezie, operele sale fiind publicate în diverse reviste literare din țară și de peste hotare. În anul 1992 a fost premiat de publicația literară Látó, iar în anul 1994 a obținut premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor din România. În anii 2002 și 2011 este deținătorul premiului pentru excelență acordat de publicația literară Látó.