Angajatorii vor fi încurajați prin finanțări de la buget și din fonduri europene să angajeze absolvenți de școli profesionale și învățământ superior – UDMR a susținut modificarea legii privind ucenicia și stagiului de practică

13.06.2017 | Camera Deputaţilor
  • Mărime
    text
  • Trimite prin e-mail
  • Tipăreşte

  • Trimite prin:
  • Share


Angajatorii vor fi încurajați prin finanțări de la buget și din fonduri europene să angajeze absolvenți de școli profesionale și învățământ superior – UDMR a susținut modificarea legii privind ucenicia și stagiului de practică

„Sprijinirea tinerilor constituie o prioritate majoră pentru UDMR. O condiție fundamentală a succesului lor este ca absolvenții să își găsească un loc de muncă imediat după terminarea studiilor, motiv pentru care UDMR a inclus în programul său electoral pentru alegerile parlamentare de anul trecut propuneri concrete, măsuri clare în vederea încurajării tinerilor să rămână în țară și să își clădească un viitor aici, pe pământul natal. Azi am votat în favoarea unui proiect de lege care se află în concordanță cu dezideratele Uniunii”a declarat deputatul UDMR, Csép Andrea Éva, membru al Comisiei de muncă și protecție socială, după ce plenul Camerei Deputaților a votat în calitate de Cameră decizională, modificarea legii privind ucenicia și stagiul de practică. Potrivit noilor reglementări, angajatorii vor beneficia, la cerere, de subvenții lunare în valoare de 250-300 euro dacă încheie contracte de ucenicie sau de stagiu de practică  cu tineri absolvenți.

Proiectul de lege prevede ca fondurile necesare aplicării acestor măsuri să fie alocate din fonduri europene structurale și de investiții, și din bugetul asigurărilor de șomaj. Angajatorul care încheie un contract de ucenicie pe o perioadă de 1-3 ani cu un absolvent al unei școli profesionale, conform Legii Uceniciei adoptate în 2005, va primi lunar 1.125 de lei (echivalentul a 250 de euro). Un sprijin lunar de 1.350 de lei (echivalentul a 300 de euro) va fi acordat pentru angajatorii care încheie un contract de stagiu de 6 luni cu un absolvent cu studii superioare. 

După cum se știe, în mandatul trecut, la inițiativa UDMR a fost adoptată o lege care prevede că tinerii absolvenți de învățământ superior pot efectua prima practica profesională de șase luni la locul de muncă, în schimbul căreia angajatorul să primească un sprijin guvernamental. Proiectul de lege adoptat azi prevede acordarea unei sume mult mai mari în acest scop. Totodată, UDMR a sprijinit și Legea Voluntariatului, care reglementează recunoașterea stagiului de voluntariat ca experiență profesională, sporindu-se, astfel, șansele de angajare a tinerilor care participă la un interviu pentru ocuparea unui loc de muncă sau în cazul departajării proiectelor de concurs.

În cazul actului normativ votat azi, decizia finală a aparținut Camerei Deputaților, legea urmând să intre în vigoare după promulgarea de către președintele statului.

Atenție! Ne rezervăm dreptul de a modera comentariile.