Arhitectura maghiară în stil Art Nouveau din Europa. O nouă expoziție în organizarea deputatului european Csaba Sógor în Parlamentul European

27.05.2015 | Cultură , Parlamentul European
  • Mărime
    text
  • Trimite prin e-mail
  • Tipăreşte

  • Trimite prin:
  • Share


Arhitectura maghiară în stil Art Nouveau din Europa. O nouă expoziție în organizarea deputatului european Csaba Sógor în Parlamentul European

Deputatul european Csaba Sógor a inaugurat ieri, în clădirea Parlamentului European, o nouă expoziție intitulată Arhitectura maghiară în stil Art Nouveau din Europa. Colecția de exponante prezintă clădiri importante din mai multe orașe din Europa Centrală și de Est, reprezentând stilul Art Nouveau, parte a patrimoniului arhitectural maghiar.

Scopul expoziției deschise cu ocazia Zilei Mondiale Art Nouveau a fost prezentarea unor clădiri maghiare în stilul Art Nouveau, puțin cunoscută în Europa de Vest. Aceste clădiri au fost construite în aceeași eră cu cele în stil similar din Belgia, Franța sau Germania, și au o valoare artistică echivalentă. Expoziția este compusă din fotografii, instalații, modele de clădiri și proiecții care introduc vizitatorii în lumea Art Nouveau și prezintă clădiri din mai multe orașe transilvănene cum ar fi Oradea, Cluj-Napoca, Târgu-Mureș, Odorheiu-Secuiesc sau Miercurea Ciuc. Expoziția a fost alcătuită de Linda Papp și Lilla Zambo folosind fotografiile lui Zoltán Bagyinszki.

 

 "Ziua Mondială Art Nouveau ne îndreaptă atenția către acest patrimoniu arhitectural maghiar, care poate fi găsit astăzi în șase țări europene" - a spus europarlamentarul UDMR Csaba Sógor la deschiderea expoziției. El a subliniat valoarea simbolică a faptului că reprezentanții a cinci din aceste șase țări au fost prezenți la eveniment: deputații europeni Andrea Bocskor din Ucraina, Pál Csáky și Jozsef Nagy din Slovacia, József Szájer din Ungaria și Andor Deli din Voivodina, Serbia. "Patrimoniul arhitectural maghiar este un patrimoniu european, și este de datoria noastră, a eurodeputaților maghiari din aceste cinci state, să reprezentăm aceste valori comune"- a explicat Csaba Sógor.

 

Referindu-se la publicația intitulată Art Nouveau in Cluj-Napoca, eurodeputatul a precizat că rădăcinile stilului Art Nouveau maghiar ajung înapoi în Est. "Profesorul de arte József Huszka din Sfântu-Gheorghe a găsit o corelație clară între porțile secuiești, motivul arborelui vieții și arta orientală. Teoria lui a influențat în mare parte arhitectura lui Ödön Lechner, care a fost un pionier în crearea stilului Art Nouveau maghiar. "


 Csaba Sógor a subliniat de asemenea faptul că aceste clădiri au supraviețuit celui de-al doilea război mondial și regimului comunist, unele găsindu-se și azi în splendoarea lor de odinioară, dar din păcate unele au nevoie de restaurare. Acesta este motivul pentru care expoziția își propune să atragă atenția la nivel european asupra importanței protejării acestui patrimoniu arhitectural valoros, Art Nouveau.

 

 

 

Atenție! Ne rezervăm dreptul de a modera comentariile.