Avem nevoie de legi clare, care să ofere soluții concrete la problemele oamenilor – sunt prioritățile UDMR pentru noua sesiune parlamentară

28.08.2017 | Actualitate politică
  • Mărime
    text
  • Trimite prin e-mail
  • Tipăreşte

  • Trimite prin:
  • Share


Avem nevoie de legi clare, care să ofere soluții concrete la problemele oamenilor – sunt prioritățile UDMR pentru noua sesiune parlamentară

În următoarea sesiune parlamentară vom elabora și depune proiecte de legi care să ofere soluții pentru  problemele de zi cu zi ale cetățenilor, care să asigure bunăstarea și contracareze fenomenul de emigrare. Desigur, vom continua să luptăm cu toate mijloacele democrației parlamentare pentru apărarea și extinderea drepturilor minorităților”, a subliniat liderul grupului UDMR din Camera Deputaților, Korodi Attila, la ședința grupurilor reunite Uniunii care a avut loc în localitatea Subcetate, județul Harghita, cu ocazia taberei de politică pentru tineret, organizată de UDMR și organizația de tineret MIÉRT. Printre prioritățile parlamentare stabilite de politicienii UDMR se enumeră educația, agricultura, economia, administrația publică, și, nu în ultimul rând, cele mai importante probleme legate de sănătate și ocuparea forței de muncă.

Liderul grupului UDMR din Camera Deputaților, Korodi Attila, a adăugat că, pe lângă proiectele de lege aflate deja pe agenda Parlamentului, parlamentarii Uniunii vor elabora și depune proiecte noi, aflate în concordanță cu programul electoral al UDMR prezentat în campania pentru alegerile parlamentare. La elaborarea acestor proiecte vor fi luate în considerare propunerile făcute de administrațiile locale și de organizațiile neguvernamentale, cu care parlamentarii Uniunii s-au consultat constant în decursul sesiunii precedente.

„Sunt două domenii specifice, sprijinirea familiilor mari și revizuirea politicii fiscale, unde vom iniția modificări legislative în vederea îmbunătățirii condiției de viață a oamenilor”, a subliniat Korodi Attila.

Liderul grupului UDMR din Senat, Cseke Attila, a declarat la rândul său că senatorii Uniunii vor trata cu prioritate modificarea Legii Educației, trimisă Parlamentului pentru reexaminare de șeful statului. Această lege conține și prevederile pentru examenele diferențiate de capacitate și bacalaureat. „În iunie, Parlamentul a adoptat o lege importantă, care prevede și examenele diferențiate, însă, din pricina altor prevederi formulate în acest act normativ, șeful statului l-a retrimis Parlamentului pentru reexaminare. Senatul este Camera decizională în cazul acestui proiect de lege care reprezintă o prioritate pentru noi. Vom urgenta adoptarea și publicarea acestui proiect", a spus Cseke Attila, subliniind că Uniunea va continua să susțină și propunerile de modificare a Legii Administrației Publice depusă în sesiunea parlamentară precedentă și va formula o serie de propuneri de modificare privind strategia de dezvoltare a României.

Cei doi lideri au declarat că senatorii și deputații UDMR lucrează la elaborarea unor propuneri care au în vedere înființarea unui sistem de finanțare a creșelor private și de stat stabilite per capita și sprijinirea instituțiilor educaționale care au și o creșă în subordine. Totodată, vor depune proiecte pentru asigurarea unei alimentații sănătoase în școli, având în vedere că proiectele de lege în acest sens, elaborate de celelalte grupuri parlamentare și adoptate până acum, nu au avut eficiența necesară.

În ceea ce privește agricultura, clarificarea situației titlurilor de proprietate va reprezenta o prioritate, pentru că a început procesul de cadastrare și s-au ivit numeroase probleme. În același timp este nevoie și de regândirea procesului de vânzare-cumpărare în acest domeniu: propunerea UDMR prevede ca doar persoanele fizice să poată cumpăra terenuri agricole. Conform celor doi politicieni ai Uniunii, situația apărută din cauza daunelor provocate de animalele sălbatice duce la concluzia că trebuie accelerat procesul de despăgubire prin atribuirea acestei competențe agențiilor județene pentru protecția mediului, iar pentru sprijinirea agricultorilor locali trebuie sprijinite fermele familiale și acordată o atenție sporită, în centrele comerciale mari, comercializării produselor alimentare care provin din producția locală. 

Totodată, grupurile parlamentare ale Uniunii vor elabora o propunere legislativă pentru compensarea serviciilor medicale acordate pacienților din clinicile ambulatorii, indiferent de forma de organizare a acestora. O altă prioritate formulată, din acest domeniu, ar fi adoptarea unui proiect de lege pentru ca medicii absolvenți să poată emite rețete compensate, adeverințe de concedii medicale și trimiteri către secțiile sau unitățile medicale specializate.

Parlamentarii UDMR au mai discutat despre modificarea Legii Ajutoarelor Sociale pentru ca aceasta să fie în concordanță cu necesitatea muncii în folosul comunității, pentru că aplicarea acesteia, în momentul de față, nu este suficient de eficace. Cei prezenți au fost de acord că exemplele din Ungaria, din acest domeniu sunt bune de urmat.

Totodată, politicienii Uniunii au menţionat că vor propune includerea instructajului în limba maternă în Legea Securității și Sănătății la locul de muncă, iar în ceea ce privește Legea Pensiei, politicienii Uniunii vor propune ca serviciul militar să fie luat în considerare în procedura de calculare a pensiilor.

 

Declarația audio a senatorului UDMR, Cseke Attila poate fi accesată la următorul link: http://www.rmdsz.ro/multimedia/hangfelvetel/cseke-attila-despre-prioritaile-udmr-pentru-noua-sesiune-parlamentara

 

 

Atenție! Ne rezervăm dreptul de a modera comentariile.