Avem nevoie de predictibilitate fiscală în România

05.09.2017 | Camera Deputaţilor

Avem nevoie de predictibilitate fiscală în România

”Este nevoie de o politică fiscală predictibilă în această țară”, a afirmat, ieri, în plenul Camerei inferioare a Parlamentului, deputatul UDMR din județul Satu Mare, Erdei Dolóczki István. Membru al Comisiei Camerei Deputaților pentru Buget, finanțe și bănci, legiuitorul a adresat câteva întrebări primului-ministru, legate de probleme urgente ale domeniului economic și bancar, cu ocazia  ”Orei premierului”.

Deputatul UDMR a atras atenția asupra unei directive fiscale a Uniunii Europene, ale cărei prevederi ar fi trebuit să fie armonizate cu legislația națională până în 2016. Deși prevede modificări importante privind plata comisioanelor, operațiuni de facturare și contabilitate, proiectul de lege care vizează eliminarea discrepanțelor între reglementarea europeană și cea națională va ajunge abia azi pe agenda Comisiei pentru Buget, finanțe și bănci a Camerei Deputaților.

În opinia deputatului Erdei Dolóczki István, posibilele lacune în textul legii care prevede stabilirea și încasarea taxelor și a impozitelor se reflectă în impozite pe profit minuscule plătite către bugetul de stat de filialele unor companii multinaționale ale căror societăți-mamă se dovedesc a fi însă foarte rentabile în străinătate.  Totodată deputatul a cerut revenirea la sistemul de dinaintea regionalizării autorităților fiscale, deoarece acesta era unul mai bun, mai accesibil pentru mediul de afaceri și mai eficient.

Referindu-se la maniera în care sunt acceptate modificările și completările noului Cod Fiscal, această ”veritabilă Constituție a mediului de afaceri” - potrivit deputatului UDMR - Erdei Dolóczki István a evidențiat faptul că, în ultima perioadă, Guvernul s-a folosit excesiv de mult de o prevedere a acestei legi, care vizează intrarea în vigoare prin procedură de urgență a politicilor fiscale inițiate de Guvern. Prezentul Cod prevede că modificările legislative vor intra în vigoare în termen de minimum 6 luni de la publicarea lor în Monitorul Oficial, în unele cazuri de la 1 ianuarie a următorului an. În cazul modificărilor produse prin ordonanțe, însă, se pot prevedea termene mult mai scurte, de până la 15 zile de la data publicării.

Deputatul UDMR din Satu Mare a subliniat că prevederile alineatului 3 al acestei legi au fost gândite ca excepție, nu ca regulă, și totuși, doar în acest an au fost adoptate cel puțin 6 ordonanțe guvernamentale, sau ordonanțe de urgență care au modificat Codul Fiscal și cel de Procedură fiscală, plus încă alte acte normative cu putere de lege în care au fost strecurate modificări și care au intrat în vigoare în procedură de urgență.

”Este nesănătos să reglementăm un domeniu atât de important precum cel al economiei și al politicii fiscale și bancare prin proceduri și ordonanțe de urgență. Acest lucru duce la o impredictibilitate a sistemului și la subminarea mediului de afaceri din România”, a declarat deputatul UDMR după discursul rostit în plen.