Bende Sándor: Producătorii de energie electrică din surse regenerabile pentru consum propriu vor avea posibilitatea de a vinde surplusul

06.06.2018 | Camera Deputaţilor

Comisia de specialitate a Camerei Deputaților a adoptat în această săptămână o propunere legislativă care prevede că producătorii de energie electrică din surse regenerabile pentru consum propriu vor avea posibilitatea de a vinde eventualele surplusuri de energie către companiile electrice”, a arătat deputatul UDMR din județul Harghita, Bende Sándor, după ce Comisia pentru industrii și servicii a Camerei inferioare a Parlamentului a adoptat un amendament propus de UDMR la propunerea legislativă pentru aprobarea Ordonanței de Urgență a Guvernului privind stabilirea unui sistem de promovare a producerii energiei din surse regenerabile.

Legiuitorul Uniunii a subliniat că proiectul de lege adoptat conține mai multe modificări importante, iar una dintre ele este cea inițiată de UDMR, care ar permite companiilor furnizoare de electricitate să cumpere surplusul de electricitate produs din surse regenerabile, de către persoane fizice.

”Din ce în ce mai multe gospodării din România încep să dispună de sisteme de generare a energiei din surse regenerabile, iar pentru acest motiv legiuitorii Uniunii au considerat că este important să se introducă amendamentul menționat mai sus în Ordonanța de Urgență a Guvernului care prevede, astfel, cadrul legal pentru cumpărarea surplusului de energie regenerabilă”, a explicat Bende Sándor.

Conform politicilor UE, până în anul 2020, statele membre, inclusiv România, trebuie să sporească cu 20 la sută eficiența electrică provenită din surse regenerabile și să reducă cu 20 la sută emisiile de dioxid de carbon.