Borbély: decizia CE nu este un eşec, ci consolidează mai degrabă solidaritatea creată în jurul acestui demers

19.09.2013 | Comisia Europeană , Inițiativa Cetățenească Europeană , Minority SafePack
  • Mărime
    text
  • Trimite prin e-mail
  • Tipăreşte

  • Trimite prin:
  • Share


Borbély: decizia CE nu este un eşec, ci consolidează mai degrabă solidaritatea creată în jurul acestui demers

Comisia Europeană a respins zilele trecute înregistrarea pe ordinea de zi a Iniţiativei Cetăţeneşti Europene de protecţie a minorităţilor, elaborată de UDMR şi partenerii săi europeni. Comisia europeană a motivate gestul său prin faptul, că ICE ce vizează păstrarea diversităţii naţionale europene, nu se află în atribuţia legislativă a Comisiei, în consecinţă a decis să respingă înregistrarea sa pe ordinea de zi a dezbaterilor. 

Referindu-se la răspunsul negativ al CE, respectiv la paşii care urmează a fi întreprinşi  de UDMR şi partenerii săi,  Borbély László a declarat: din păcate acest răspuns nu face decât să demonstreze lipsa de preocupare a UE faţă de iniţiativa civică europeană, măcar ne este foarte clar,  că UE nu este partenerul nostru în asemenea chestiuni. “Nu afirm, că ar fi insensibili sub acest aspect, doar că, din moment ce a respins cu atâta uşurinţă o asemenea propunere, nu face decât să ne întărească în convingerea noastră, că noi, reprezentanţii maghiarimii din România, trebuie să fim prezenţi în Parlamentul European, pentru a avea mai multe şanse de reuşită în acest sens. Trebuie să îi facem să înţeleagă, că atunci cât este vorba despre o iniţiativă care vizează în mod direct 100 de milioane de cetăţeni europeni, atunci aceasta nu poate fi abordată cu superficialitate. În consecinţă, eu personal nu văd neapărat acest răspuns negativ ca pe un eşec. De fapt în expunerea de motive a Comisiei se admite că printre chestiunile formulate de noi, există numeroase probleme care preocupă şi trebuie să preocupe Uniunea Europeană, dar numai pentru simplul motiv, că – în opinia lor – o astfel de decizie este de competenţa statelor membre, nu doresc să discute despre el. Este  o abordare pe undeva ilară, dar şi tragică, deoarece timp de trei ani, UE a avut un comisar special pentru multiculturalism şi drepturi de genul celor care se află în strânsă legătură cu cele incluse de noi în ICE. Deci în acest caz, UE se contrazice pe sine însuşi, iar aceasta nu face decât să ne întărească în convingerile noastre. Nu ne vom opri aici, vom organiza pe parcursul următoarelor luni foarte multe evenimente menite să confirme această solidaritate intensă creată la nivelul întregii Uniuni Europene. Foarte multe minorităţi naţionale au reacţionat pozitiv la chemarea noastră, şi ne-au semnalat că vor sprijini această iniţiativă. Nu trebuie să pierdem din vedere acest fapt, fiind foarte important să continuăm lucrurile în aceeaşi manieră de solidaritate.” 

 

Vicepreşedintele politic al UDMR a subliniat totodată, că Uniunea cu siguranţă va face recurs în acest caz deoarece motivarea deciziei de respingere este ambiguă. “Este o chestiune ce va trebui discutată, dar cert este că trebuie să fim prezenţi în Parlamentul European, deoarece în anul 2015 urmează probabil modificarea Acordului de la Lisabona, unde vor trebui incluse acele condiţii care obligă statele membre, să fie preocupate de chestiunea minorităţilor în cadrul Uniunii Europene.” – a adăugat Borbély László. Liderul UDMR este de părere că elaborarea unei noi iniţiative cetăţeneşti de protecţie a minorităţilor, numai cu organizaţiile maghiare din Bazinul Carpatic, ar fi lipsită de sens.

 

Vicepreședintele politic al UDMR consideră că, deşi Comisia a respins ICE, ar fi poate totuşi de dorit să se înceapă strângerea de semnături, cu scopul de a demonstra nivelul înalt de solidaritate europeană creat în acest subiect.   

Atenție! Ne rezervăm dreptul de a modera comentariile.