Borbély László: Din perspectiva dezvoltării durabile, cea mai importantă sarcină a perioadei următoare o constituie utilizarea eficientă și rațională a surselor regenerabile de energie

15.04.2015 | Mediu , Relaţii externe
  • Mărime
    text
  • Trimite prin e-mail
  • Tipăreşte

  • Trimite prin:
  • Share


Borbély László: Din perspectiva dezvoltării durabile, cea mai importantă sarcină a perioadei următoare o constituie utilizarea eficientă și rațională a surselor regenerabile de energie

Borbély László, preşedintele Comisiei pentru politică externă a Camerei Deputaților şi Marian Neacşu, liderul Grupului parlamentar al PSD, împreună cu Damian Drăghici, membru al Parlamentului European, au participat luni, 13 aprilie, la Washington, la Conferința parlamentară globală a Rețelei Parlamentare pentru Banca Mondiala şi Fondul Monetar Internaţional.

Rețeaua, înființată în anul 2000, este o organizație independentă care asigură pentru parlamentari din 140 de țări o platformă de comunicare comună, și care urmărește ca prin întărirea rolului parlamentelor și al societăților civile, să îmbunătățească responsabilitatea și transparența financiară a statelor și să sprijine procesele de cooperare în domeniul dezvoltării. Din această Rețea Interparlamentară, care dispune de un grad de acces unic la nivel mondial la activitatea celor două instituții interguvernamentale – Banca Mondială și Fondul Monetar Internațional,  fac parte, în momentul de față, peste 1500 de parlamentari din Africa, Asia, Europa și America.

 

Preşedintele Comisiei pentru politică externă a luat cuvântul la conferință, în cadrul grupului de lucru „Sustenabilitatea protecției mediului la nivel global și local”.

 

 „Din perspectiva dezvoltării durabile, cea mai importantă sarcină a perioadei următoare o constituie utilizarea eficientă și rațională a surselor regenerabile de energie, precum și identificarea factorilor de risc ecologic. Parlamentarilor le revine un rol de o importanță unică, acela de a contribui la mobilizarea voinței politice necesare pentru ca țările lor să poată elabora strategii viabile din perspectiva sustenabilității în protecția mediului. Pentru aceasta, este nevoie de stimulente fiscale pe termen lung, de un cadru transparent al reglementării, de o împărțire judicioasă a resurselor și de inițiative politice curajoase” – a subliniat Borbély László, adaugând că cea mai importantă provocare pentru perioada următoare este aplicarea în practică a ţintelor dezvoltării durabile.

 

Întrucât în cele două zile cât a durat conferința nu au reușit să ia cuvântul toți cei peste 150 de parlamentari prezenți, Borbély le-a propus organizatorilor ca în viitor  să se organizeze conferințe la nivel regional pe diferite tematici, pentru care atât Banca Mondială cât și Fondul Monetar Internațional să promoveze programe separate.

 

„Propunerea mea am adus-o la cunoștința directorului general al Fondului Monetar Internațional, Christine Lagarde, și a președintelui Băncii Mondiale, Jim Yong Kim, care au luat cuvântul la conferință, alături de mulți alți demnitari din cadrul BM și FMI. Am făcut referire la experiența României, unde organizăm anul acesta, împreună cu Uniunea Interparlamentară, cea de a doua conferință regională de acest fel, și sperăm ca România să devină un centru regional. La conferința de la Washington mi s-a promis că propunerea mea va fi analizată” – a adăugat preşedintele Borbély.

Atenție! Ne rezervăm dreptul de a modera comentariile.