Borbély László: în interesul elaborării unei strategii eficiente în domeniul dezvoltării durabile, politicienii trebuie să depășească limitele de partid

17.06.2015 | Relaţii externe , ONU

Seminarul internațional desfășurat la București, în organizarea Uniunii Interparlamentare (UIP) și a Camerei Deputaților a Parlamentului României, și-a încheiat lucrările ieri, 17 iunie, cu o declaraţie finală care îndeamnă la transpunerea cât mai curând în practică a Strategiilor de Dezvoltare Durabilă (SDD) și analizează modul în care se desfășoară dezvoltarea durabilă a țărilor din regiunea Europei Centrale și Răsăritene.

Declaraţia finală adoptată în unanimitate de reprezentanții celor 15  țări care au luat parte la lucrările seminarului, este structurată pe cinci domenii: semnificația, pentru macro-regiuni, a obiectivelor de dezvoltare durabilă globală, rolul parlamentelor în implementarea acestor obiective, asigurarea unui flux informațional continuu între nivelul politic și societatea civilă, asumarea răspunderii la nivel național pentru punerea în practică a obiectivelor de dezvoltare durabilă și monitorizarea acesteia, asigurarea egalității de gen ca o condiție prealabilă a dezvoltării durabile, precum și preîntâmpinarea catastrofelor naturale și a celor provocate de schimbările climatice prin realizarea dezvoltării durabile.

Concluziile seminarului au fost prezentate de Borbély László, președintele Comisiei pentru politică externă a Camerei Deputaților. El a subliniat că politicienii trebuie să  depășească limitele de partid, pentru că în interesul unei strategii eficiente de dezvoltare durabilă este nevoie de voință politică comună.

„Declaraţia finală prevede că politicienii trebuie să folosească funcțiile deținute și pentru a implementa la nivel local strategiile concepute la nivel global, ținând seama de necesitățile și prioritățile țării respective. Parlamentarii trebuie să își asume răspunderea și pentru ca legislația în vigoare să fie conformă cu strategiile de dezvoltare durabilă, ei trebuie să identifice modalitățile specifice în care legile în vigoare să devină compatibile cu aceste strategii și, dacă este necesar, tot ei trebuie să tragă la răspundere guvernele, în contextul realizării strategiilor de dezvoltare durabilă” – a subliniat Borbély.  El a adăugat că România dorește să sprijine în continuare activ cooperarea interparlamentară regională și internațională, implementarea multilaterală a proiectelor inter-statale, și solicită Uniunii Interparlamentare să înființeze un mecanism parlamentar la nivel global care să monitorizeze și evalueze constant aceste procese.

La dezbaterile desfășurate în cadrul seminarului au luat parte oameni politici și diplomați competenți în domeniu precum Friis Bach - Secretarul Executiv al Comisiei Economice pentru Europa a Organizației Națiunilor Unite (UNECE), senatorul francez Robert del Picchia - Vicepreședintele Uniunii Interparlamentare, Grațiela Gavrilescu – ministrul Mediului în Guvernul României, Bonifert Márta – Director Executiv al Centrului Regional de Protecție a Mediului (REC), Sandrine Blanchet – reprezentantul UNICEF în România,  Kőrösi Csaba - fost co-președinte al Grupului Deschis de Lucru al Adunării Generale ONU însărcinat cu elaborarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă, și Lazăr Comănescu, consilier al Președintelui României.