Borbély László: În privința valului de refugiați nu se pot formula așteptări uniforme de la statele membre, pentru că fiecare țară se află într-un stadiu de pregătire diferit

12.09.2015 | Relaţii externe

În perioada 10-12 septembrie, Borbély László, președintele Comisiei pentru politică externă a Camerei Deputaților, a participat, la Kiev, la lucrările forumului internațional Yalta European Strategy (YES), ajuns la cea de a 12-a ediție. Acest forum, la care an de an, pe lângă liderii Ucrainei, iau parte și policieni de frunte din Uniunea Europeană, a fost înființat în anul 2004,  cu obiectivul de a ajuta cooperarea dintre Europa și Ucraina.

„Temele principale ale reuniunii de anul acesta analizează în profunzime provocările politice și economice cu care se confruntă Ucraina,  respectiv ce șanse are această țară de a se apropia de Uniunea Europeană  și care sunt șansele de a se ajunge la o pace reală și trainică. Invitatul de vineri a fost președintele Ucrainei, Petro Poroșenko. El a prezentat situația politică curentă din țara sa, arătând că în ultimele 18 luni, ziua de ieri a fost prima în care în regiunea aflată sub controlul rușilor nu s-a semnalat nici un foc de armă” – a spus Borbély László. El a subliniat că în cadrul acestui forum cu durata de două zile, au luat cuvântul și alți politicieni cunoscuți - cum ar fi fostul președinte al Comisiei Europene José Manuel Barroso,  Javier Solana – fost Înalt Reprezentant al Uniunii Europene pentru Politică Externă și de Securitate Comună,  fostul Secretar General NATO Anders Fogh Rasmussen,  Elmar Brok, președintele Comisiei de Politică Externă a Parlamentului European, fostul premier britanic Tony Blair și fostul președinte israelian Shimon Peres.

„În cursul discuției pe care am avut-o cu cu fostul președinte al Comisiei Europene José Manuel Barroso pe tema valului de refugiați, am spus că Uniunea Europeană trebuie să își asume o soluție comună pentru această problemă, dar în acelașii timp trebuie să țină seama de situația specifică a fiecărei țări. Nu se pot formula așteptări uniforme de la țările membre, nu se pot repartiza anumite cote de refugiați care trebuie acceptați, pentru că stadiul de pregătire al fiecărei țări este diferit” - a subliniat președintele Comisiei pentru politică externă a Camerei Deputaților, care cu prilejul Forumului YES a avut și o întrevedere cu Leonid Kucima, fost președinte al Ucrainei, căruia i-a dat asigurări că România susține în continuare suveranitatea teritorială a Ucrainei și continuă să urmărească cu mare atenție viața politică internă din Ucraina, deoarece este și în interesul României ca în Ucraina să existe stabilitate.