Borbély László, la Berlin: dezvoltarea durabilă este o condiție prealabilă pentru pacea globală pe termen lung

14.05.2015 | Relaţii externe
  • Mărime
    text
  • Trimite prin e-mail
  • Tipăreşte

  • Trimite prin:
  • Share


Borbély László, la Berlin: dezvoltarea durabilă este o condiție prealabilă pentru  pacea globală pe termen lung

Borbély László, președintele Comisiei pentru Politică Externă a Camerei Deputaților, a participat miercuri, 13 mai, la Berlin, la conferința interparlamentară cu tematică europeană organizată de grupul parlamentar al Uniunii Creștin Democrate (CDU) din Parlamentul Germaniei. La această conferință, ale cărei teme principale au fost politica europeană de securitate și apărare, respectiv strategia Uniunii Europene în domeniul energiei, au fost reprezentate parlamentele din peste 12 state membre ale Uniunii Europene:  Bulgaria, Finlanda, Irlanda, Italia, Croația, Luxemburg, Spania, Ungaria, Cipru, Cehia, România și Germania.

În intervenția sa, liderul grupului parlamentar CDU, Volker Kauder, a arătat că Europa nu are voie să uite că Uniunea Europeană s-a clădit pe ruinele celui de al Doilea Război Mondial. Potrivit viceliderului aceluiași grup parlamentar, dr. Hans-Peter Friedrich, obiectivul principal al Uniunii Europene trebuie să fie securitatea propriilor săi cetățeni, de aceea politica de securitate și apărare comună are o importanță deosebită. Artis Pabriks, fost ministru al Apărării în guvernul Letoniei, a comparat situația actuală a statelor baltice cu cea a Belinului Occidental în perioada războiului rece. El a declarat că tematicile europene și obiectivele concepute în comun trebuie îmbrățișate și de parlamentele naționale, pentru că altfel ele nu pot fi puse în practică.

 

Elmar Brok, președintele Comisiei pentru afaceri externe a Parlamentului European, a declarat că nu este de-ajuns să se construiască pe forța de atracție socială a Uniunii Europene (soft power), au devenit necesare și o reală capacitate de apărare (hard power), precum și existența unei armate europene, însă aceasta nu poate lua ființă decât dacă toate statele membre abordează această problemă cu seriozitate, iar nu ca pe o opțiune facultativă.

 

Ministrul german al Apărării, Ursula von der Leyen, a subliniat că dacă dorim să păstrăm societățile noastre democratice,  în noua epocă a războiului hibrid este nevoie de o reacție europeană coerentă și coordonată.

 

„Este absolut sigur că, în viitor, va lua naștere o armată europeană. Până atunci însă, va trebui să ne folosim de structurile care există deja, trebuie să creăm, utilizând la maximum cadrul legal existent, noi posibilități de cooperare, trebuie să reevaluăm caracterul facultativ al cooperării, făcând-o obligatorie,  în interesul atingerii unei eficiențe reale” – a spus ea.

 

În discursul său, Borbély László a atras atenția participanților la conferința de la Berlin, asupra faptului că, dezvoltarea durabilă este o condiție prealabilă pentru pacea globală pe termen lung,  și trebuie să i se asigure un rol major în cadrul politicii europene de securitate.


„Ca țară situată la frontiera NATO, România este expusă acelorași provocări ca statele baltice, de aceea ia foarte în serios cooperarea interparlamentară, organizând, în ultimii doi ani, mai multe conferințe regionale importante pe această tematică”. Sunt necesare decizii rapide, trebuie formulate răspunsuri clare pentru cetățenii Uniunii Europene, pentru că altfel nu se vor simți în siguranță. „În cadrul NATO, trebuie puse în practică măsuri care să constituie o soluție unitară și fermă la provocările din prezent” – a declarat Borbély László. 

 

Participanții la cea de a doua secțiune de dezbateri a conferinței de la Berlin au discutat despre politica energetică comună a U.E. În acest context, au fost abordate probleme ca securitatea furnizării de energie, eficiența înb utilizarea surselor de energie, reducerea emisiilor de bioxid de carbon, dar și necesitatea cercetării și inovării.  

 

Atenție! Ne rezervăm dreptul de a modera comentariile.