Borbély László, la New York: trebuie întărit rolul parlamentelor în elaborarea strategiilor în domeniile schimbărilor climatice și energiei regenerabile

16.04.2015 | Relaţii externe
  • Mărime
    text
  • Trimite prin e-mail
  • Tipăreşte

  • Trimite prin:
  • Share


Borbély László, la New York: trebuie întărit rolul parlamentelor în elaborarea strategiilor în domeniile schimbărilor climatice și energiei regenerabile

Fotografia de: Banga Előd-Ernő

Săptămâna aceasta, Borbély László, președintele Comisiei pentru politică externă a Camerei Deputaților, a purtat convorbiri, la New York, cu Pásztor János - asistentul pentru problemele schimbărilor climatice al Secretarului General ONU, cu Nikhil Seth – directorul Departamentului ONU pentru probleme economice și sociale (DESA), cu Elliott Harris – șeful biroului din New York al Programului Naţiunilor Unite pentru Mediu (UNEP), precum și cu Kandeh Yumkella –  secretar general adjunct pentru problemele energiei.

Toți participanții la întrevedere au fost de acord cu ideea că trebuie întărit rolul parlamentelor în elaborarea strategiilor în domeniile schimbărilor climatice, dezvoltării durabile și surselor de energie regenerabile. Am convenit că în perioada următoare trebuie întărit și rolul parlamentarilor în cadrul diferitelor conferințe regionale, deoarece sarcina transpunerii în practică a Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului asumate de statele membre ale Organizației Națiunilor Unite revine parlamentelor naționale” – a arătat Borbély László. El a adăugat că, din perspectiva politicii europene comune în domeniul dezvoltării, este importantă comunicarea între parlamente, este important ca parlamentarii  să devină conștienți de responsabilitatea care le revine în această privință. În felul acesta, se va cristaliza o voință coerentă, concertată, în exercitarea actului de legiferare în interesul atingerii obiectivelor, și vor putea fi create, inclusiv în interiorul Organizației Națiunilor Unite, structurile care să promoveze inițiativele necesare în acest scop.

 

România dorește să își asume un rol activ în acest proces, dorește să devină un centru regional, lucru dovedit și de faptul că, într-un interval de doi ani, organizează pentru a doua oară o reuniune regională a Uniunii Interparlamentare (UIP)” – a adăugat Borbély. El a arătat că anul acesta vor avea loc mai multe reuniuni de importanță vitală pentru următorii 15 ani. În iulie, în Etiopia, la Addis Abeba,  va avea loc o conferință la care se va discuta despre sprijinul financiar pentru dezvoltarea durabilă. În septembrie, va avea loc sesiunea Adunării Generale ONU, în cadrul căreia vor fi adoptate obiectivele de dezvoltare durabilă post-2015, iar la sfârșitul acestui an se va ține Summit-ul de la Paris, despre care Pásztor János, asistentul pentru problemele schimbărilor climatice al Secretarului General ONU și-a exprimat speranța că înalții demnitari care vor participa la această reuniune vor semna cadrul legal care, începând din anul 2020, va asigura o nouă dimensiune eforturilor vizând reducerea emisiilor de bioxid de carbon și combaterea încălzirii globale.

Atenție! Ne rezervăm dreptul de a modera comentariile.