Borbély: minoritățile naționale cunosc cel mai bine problemele cu care se confruntă

11.05.2015 | Protectia minoritatilor , Relaţii externe
  • Mărime
    text
  • Trimite prin e-mail
  • Tipăreşte

  • Trimite prin:
  • Share


Borbély: minoritățile naționale cunosc cel mai bine problemele cu care se confruntă

Guan Peijun, vicepreședinte cu rang de ministru al Comitetului de Stat pentru Probleme Etnice al Republicii Populare Chineze (SEAC), a fost primit astăzi, 11 mai, la București, de Borbély László, președintele Comisiei pentru politică externă a Camerei Deputaților și de Laczikó Enikő, secretar de stat la Departamentul pentru Relații Interetnice.

În cursul întrevederii, Guan Peijun a prezentat situația celor 56 de minorități etnice autohtone care trăiesc pe teritoriul Republicii Populare Chineze și care formează, a arătat el, 8,9% din populația țării. „Exprimat în cifre, 110 milioane de cetățeni chinezi aparțin unor grupuri minoritare, iar pe 64 la sută din teritoriul țării trăiesc și comunități minoritare. Având în vedere numărul mare de minorități autohtone, se poate vorbi despre autonomie pe bază etnică în 5 din cele 31 de regiuni ale Chinei, ceea ce înseamnă că în districtele care aparțin de aceste regiuni, într-un total de 120 de localități problemele ce țin de justiție sunt soluționate pe plan local, tot acolo sunt luate deciziile și în privința priorităților și proiectelor de dezvoltare economică și socială, fără niciun amestec din partea guvernului central” – a informat Guan Peijun, adăugând că cel mai numerous grup minoritar de pe teritoriul Chinei are 13 milioane de membri.

 

„Cum teritoriul Chinei se întinde pe o suprafață foarte mare, între diferitele regiuni există deosebiri foarte mari sub aspectul dezvoltării economice și sociale, iar majoritatea minorităților naționale trăiesc în teritoriile mai puțin dezvoltate. Obiectivul nostru este să eliminăm aceste inegalități de nivel de trai, să acoperim cât mai curând lipsurile” – a declarat conducătorul delegației chineze.

 

În intervenția sa, Borbély László a arătat că, în cei 50 de ani de communism și mai cu seamă în ultimii 15 ani ai acelei perioade, drepturile minorităților au fost nesocotite, sfera educației în limba maternă a fost micșorată într-o măsură însemnată, nu existau inscripționări în mai multe limbi, denumirile geografice nu puteau fi utilizate decât în limba română.

 

„După 1990, au fost luate măsuri pozitive, datorită inclusiv faptului că, Uniunea Democrată Maghiară din România a fost prezentă în Parlament. A fost modificată legislația în domeniul utilizării limbii materne, după o serie de amendamente la Legea Educației s-a consolidat învățământul cu predare în limba maternă. Aplicarea legilor, ocolirea lor în unele cazuri,  constituie încă o problemă, de aceea este nevoie de un sistem de monitorizare mai eficient. În ceea ce privește autonomia - proiectul de lege a autonomiei culturale elaborat de UDMR și sprijinit de celelalte minorități se află în dezbaterea Parlamentului déjà de zece ani - trebuie vorbit despre posibilitatea autonomiei teritoriale, care nu reprezintă niciun pericol pentru integritatea teritorială a României” – a subliniat Borbély. El a scos în evidență faptul că este important să înveți din experiența pozitivă a altora, iar partidele aflate la guvernare trebuie să acorde atenție voinței minorităților, deoarece comunitățile minorităților știu cel mai bine care sunt drepturile care le privesc.

 

 „Atât în China cât și în România, vorbim despre minorități autohtone, care trăiesc de sute de ani în aceleași locuri, au propria lor cultură și propria lor identitate” – a adăugat Borbély László.

Atenție! Ne rezervăm dreptul de a modera comentariile.