Borbély: Planul Juncker este un plan ambiţios pentru România şi Uniunea Europeană

29.04.2015 | economie , Comisia Europeană
  • Mărime
    text
  • Trimite prin e-mail
  • Tipăreşte

  • Trimite prin:
  • Share


Borbély: Planul Juncker este un plan ambiţios pentru România şi Uniunea Europeană

Azi, 28 aprilie a.c., la Parlamentul României, s-a desfăşurat Reuniunea organizată de către Comisiile pentru afaceri europene, pentru politică externă şi pentru buget, finanţe şi bănci, ale Camerei Deputaţilor, având ca temă “Planul Juncker - instrument pentru reducerea decalajelor economice între statele membre - beneficii pentru România”

Această dezbatere a reunit reprezentanţi ai parlamentului, preşedinţiei, guvernului, mediului financiar, mediului academic, reprezentanţi ai instituţiilor Uniunii Europene, asociaţiilor profesionale şi instituţiilor de presă din România.

 

Participanţii la Reuniune au apreciat în mod deosebit, tema de dezbatere, fiind considerată de maximă actualitate, fiind prima dintr-un şir de dezbateri ce vor avea loc în Parlamentul României, pentru stimularea activităţii parlamentare şi pentru o mai bună înţelegere a politicii europene.

 

Planul Juncker este un plan ambiţios pentru România şi Uniunea Europeană, este un semnal politic şi economic pentru mediul privat european, pentru relansarea economică, un instrument de creare a locurilor de muncă, de consolidare a solidarităţii europene, şi, nu în ultimul rând, pentru generare de creştere şi dezvoltare economică. Acest Plan schimbă mentalitatea de cheltuire a banului public în Uniunea Europeană, urmărind să reprezinte un pas decisiv în combaterea efectelor crizei economice, pentru întărirea unei Uniuni Europene competitive şi unite.

 

Contribuţia parlamentelor naţionale este foarte importantă în atingerea, la nivel naţional, a obiectivului de atragere de investiţii pentru acele proiecte prioritare de interes naţional.

 

Preşedintele Borbély László a recomandat reprezentanţilor forurilor de decizie, o mai mare atenţie în procesul de selecţie a proiectelor promovate, o prioritizare a acestora, astfel încât acestea să servească intereselor imediate ale României şi să se înscrie într-o strategie unitară. Consideră că ministerele afacerilor externe şi finanţelor publice trebuie să realizeze o mai bună campanie de informare a stadiului dezbaterilor acestui Plan, în cadrul UE, precum şi a reglementărilor acestuia, respectiv surse de finanţare, mod de alocare, etc.

 

Borbély a ridicat problema deciziei României în ceea ce priveşte înscrierea, alături de cele 5 state care participă cu finanţare, la Fondul European de Investiţii, efort care ne-ar putea aduce beneficii ulterioare în ceea ce priveşte creşterea finanţării.

 

Totodată, a subliniat că România are un mare potenţial de atragere a investiţiilor, proiectele transfrontaliere fiind cele mai bune proiecte eligibile şi acest lucru se poate realiza printr-un efort comun naţional.

 

Este de datoria noastră, în calitate de parlamentari,  să fim mai pro activi, să folosim toate pârghiile pe care le avem la îndemână, pentru a promova politicile europene şi a le implementa, în vederea reducerii decalajelor între statele membre ale Uniunii Europene, astfel încât România să beneficieze de investiţii în domenii prioritare, cum ar fi sectorul energetic, infrastructură, cercetare şi dezvoltare, mediul privat.

 

În finalul Reuniunii, s-a convenit să se redacteze un material cu recomandări şi observaţii cu privire la selectarea proiectelor eligibile înscrise pentru obţinerea finanţării din Fondul European de Investiţii.

 

Atenție! Ne rezervăm dreptul de a modera comentariile.