Borbély: Trebuie să acţionăm solidar ţinând cont însă şi de specificul ţărilor componente în problema migraţiei

08.09.2015 | Camera Deputaţilor , Relaţii externe
  • Mărime
    text
  • Trimite prin e-mail
  • Tipăreşte

  • Trimite prin:
  • Share


Borbély: Trebuie să acţionăm solidar ţinând cont însă şi de specificul ţărilor componente în problema migraţiei

Marţi, 8 septembrie 2015, Comisiile reunite pentru politică externă, pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, pentru afaceri europene din Senat şi Camera Deputaţilor şi ai Comisiei speciale comune pentru aderarea României la spaţiul Schengen s-au întâlnit cu reprezentanţi din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Afacerilor Interne şi ai Administraţiei Prezidenţiale pentru a dezbate problematica migraţiei.

La dezbateri au participat și George Ciamba, Secretar de Stat în MAE, Bogdan Tohăneanu, Secretar de Stat în MAI, Leonard Orban, consilier prezidenţial, precum şi alţi reprezentanţi din cadrul celor două ministere.

 

În cadrul discuţiilor au fost formulate întrebări în legătură cu capacitatea României de a gestiona primirea imigranților, s-a cerut analiza legislaţiei în vigoare, care va trebui eventual modificată la aspectele privind integrarea imigranților în societate.

 

A fost clar exprimată solicitarea ca aceste iniţiative să continue pentru că Parlamentul trebuie implicat mai mult pentru a pregăti aspectele bugetare, eventualele modificări legislative şi a pregăti poziţia României pentru Consiliul European şi alte întâlniri.

 

Totodată, s-a decelat ideea de a înfiinţa o comisie specializată pe migraţie şi refugiaţi la nivelul Parlamentului României.

 

De asemenea, membrii Comisiilor au precizat că, astfel de întâlniri vor mai avea loc, ţinând cont de faptul că miercuri, 9 septembrie, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker va susţine un discurs privind starea Uniunii Europene în Parlamentul European, iar luni, 14 septembrie a.c. va avea loc o reuniune extraordinară a Consiliului miniştrilor de interne.

 

Nu vom putea avea o Europă unită decât dacă acţionăm unitar şi solidar, dar ţinând cont şi de specificul ţărilor componente în problema migraţiei.

 

Trebuie continuată cooperarea inter-instituţională pentru a gestiona această problematică.

 

Atenție! Ne rezervăm dreptul de a modera comentariile.