Comisar european: Un grup de experți europeni ar putea evalua provocările educației în limba maternă din UE

07.11.2018 | Partidul Popular European
  • Mărime
    text
  • Trimite prin e-mail
  • Tipăreşte

  • Trimite prin:
  • Share


Comisar european: Un grup de experți europeni ar putea evalua provocările educației în limba maternă din UE

Fiecare elev din Europa trebuie să cunoască cel puțin două limbi, acest fapt reprezintă o prioritate pentru CE”, a arătat comisarul european Navracsics Tibor la o întrevedere cu delegația UDMR desfășurată la Helsinki. Comisarul responsabil pentru educație, cultură, tineret și sport a subliniat că acest obiectiv al CE vizează și limbile minoritare, nu doar cele oficiale ale UE.

Membrii delegației UDMR, din care fac parte președintele Uniunii, Kelemen Hunor, vicepreședintele executiv, Hegedüs Csilla, și președintele organizației-umbrelă a minorităților naționale din Europa – FUEN, Vincze Lóránt, au salutat acest obiectiv al CE și eforturile Comisiei depuse în acest sens și au oferit informații comisarului european cu privire la situația educației în limba maternă din România.

La întrevedere s-a menționat că trebuie create condițiile adecvate și cadrul legislativ necesar pentru ca elevii să poată învăța în limba lor maternă și să poată folosi limbile minoritare și regionale studiate atât în școală cât și în afara ei.

Membrii delegației Uniunii i-au cerut lui Navracsics ca atunci când se conturează prioritățile CE privind diversitatea lingvistică, pe lângă sublinierea importanței limbilor oficiale ale UE, să susțină și includerea limbilor minorităților naționale în lista obiectivelor Comisiei.

Comisarul european a anunțat că va fi examinată posibilitatea formării unui grup de experți internaționali în vederea evaluării provocărilor educației în limba maternă și a situației drepturilor lingvistice din Uniunea Europeană. 

Delegația UDMR participă la Helsinki la Congresul PPE.

Atenție! Ne rezervăm dreptul de a modera comentariile.