Compozitorul maghiar Bartók Béla, comemorat azi în Parlament

24.03.2015 | Camera Deputaţilor , Cultură , Comemorare

Compozitorul maghiar Bartók Béla, comemorat azi în Parlament

Mâine, 25 martie, se împlinesc 134 de ani de la nașterea la Sânnicolaul Mare, județul Timiș a compozitorului maghiar de renume mondial, Bartók Béla. Cu acest prilej deputatul UDMR de Timiș, Molnár Zsolt, a comemorat viața, activitatea și semnificația contribuției compozitorului, printr-o declarație politică susținută în azi în plenul Parlamentului.

”Suntem într-o perioadă delicată a relațiilor interetnice din România. Martie este luna în care maghiarii de pretutindeni își sărbătoresc ziua națională. 15 martie este o sărbătoare a libertății față de opresiune, o comemorare a eroilor, care au luptat pentru idealurile europene, care în ziua de astăzi ne unesc în Uniunea Europeană. Totuși, pentru unii aceste valori înseamnă prea puțin și preferă să genereze ură” a formulat deputatul UDMR, amintind totodată exemplul compozitorului  Bartók Béla ca simbol al conviețuirii culturale interetnice, în raport cu ura și dezbinarea prezentă tot mai mult în zilele noastre.

”Poate puțini știu că acest personaj marcant al muzicii clasice și opera sa de importanță mondială în cultura universală provine dintr-un oraș multietnic din vestul României. Și poate sunt și mai puțini cei care cunosc faptul că Bartók Béla a fost primul compozitor de talie mondială care s-a inspirat din muzica folclorică a popoarelor conviețuitoare din Banat. Muzica sa a dus în cele mai îndepărtate părți ale lumii melodiile specifice românilor, maghiarilor, germanilor, sârbilor și bulgarilor din Banat. Chiar și mai puțini cunosc faptul că pe Bartók îl lega o prietenie adâncă de un alt compozitor celebru al epocii. Numele său este George Enescu. Exemplul său ne transmite clar: ne putem baza pe cultura tuturor etniilor dacă vrem să creăm valoare.” – a afirmat Molnár Zsolt.

Mesajul lui Bartók Béla, care vine dintr-o cu totul altă epocă, este că nu trebuie să punem accent pe diferențele care ne separă, ci să promovăm valorile care ne ajută să creăm o viață mai bună pentru noi toți” a subliniat deputatul UDMR, exprimându-și totodată aprecierea față de acei localnici entuziaști care organizează azi comemorările lui Bartók Béla de la Sânnicolaul Mare și care aderă la valorile propuse de renumitul compozitor.

”Muzica lui Bartók este jucată pe cele mai prestigioase scene ale lumii. În România, mai puțin. Din păcate punem mult prea mult accent pe diferențe, pe animozitate, decât pe exemplele de conviețuire și valorile noastre comune.”a concluzionat în declarația sa, Molnár Zsolt.